Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Iracká armáda oznámila, že dobyla v Mosule ruiny mešity An-Núrí
Zdielať na

Iracká armáda oznámila, že dobyla v Mosule ruiny mešity An-Núrí

MOSUL / Predseda irackej vlády Hajdar Abad dnes vyhlásil, že samozvaný Islamský štát (IS) skončil. Podľa agentúry Reuters to povedal potom, čo iracká armáda dopoludnia dobyla mešitu An-Núrí v Mosule. Z tejto mešity líder teroristického hnutia IS abú Bakr Bagdádí vyhlásil v roku 2014 na dobytých území v Iraku a v Sýrii kalifát.

Ide o symbolické víťazstvo vládnych jednotiek v poslednej bašte IS v Iraku. Armáda vlastne dobyla len ruiny mešity z 12. storočia, ktorá bola preslávená svojím nakloneným minaretom. Pred týždňom v stredu ju totiž radikáli IS vyhodili do povetria. ABAD potom na druhý deň vyhlásil, že zničením tejto cennej historickej pamiatky radikáli uznali svoju porážku.

Mešita leží v historickej časti v západnom Mosule, kde už niekoľko dní iracké jednotky zvádzajú s IS tvrdé boje.

"Návrat mešity An-Núrí a jej minaretu do náručia národa znamená koniec Daisy, štátu falše," uviedol premiér Abad vo vyhlásení s použitím arabské skratky používané pre pôvodný názov Islamského štátu. Podľa Reuters dodal, že iracké sily budú bojovníkmi IS ďalej prenasledovať, "aby ich do posledného zabili a zajali".

Radikáli z IS, ktorí druhé najväčšie iracké mesto Mosul obsadili v júni 2014, majú stále pod kontrolou zhruba polovicu starého mesta. Zvyšok historického centra i mesta Mosulu ovládajú iracké vládne jednotky. Bitka o historickú časť Mosulu, ktorá leží západne od rieky Tigris, je označovaná za poslednú etapu oslobodzovaní mesta.

Ofenzívu za znovudobytie Mosulu začala iracká armáda vlani na jeseň. V januári obsadila východnú časť mesta a od februára bojuje o jeho západnej, viac zaľudnenú časť. Tieto boje ťažšie jednak kvôli úzkym historickým uličkám a tiež kvôli množstvu civilistov, ktoré IS používa ako živé štíty. Podľa posledných odhadov irackej armády je za bojovou líniou stále uväznených asi 50.000 civilistov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy