Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ušetrite na energiách stovky eur. Toto je postup ako na to
Zdielať na

Ušetrite na energiách stovky eur. Toto je postup ako na to

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na energiách môžete opäť ušetriť stovky eur. Z Bruselu sme totiž dostali 45 miliónov eur na to, aby sme na naše rodinné či bytové domy namontovali napríklad slnečné kolektory. Čo je potrebné urobiť?

Stačí sa prihlásiť do programu a dostanete nenávratný finančný príspevok až do výšky 50 percent z ceny slnečných kolektorov. 

"V čase, keď je vypísané kolo je potrebné prihlásiť sa na stránku zelenadomacnostiam.sk, kde je prihláškový formulár, teda žiadosť o poukážku, ktorú treba v danom čase vyplniť, po vyplnení odoslať a potvrdzovacím linkom potvrdiť žiadosť," vysvetľuje Stanislav Jurikovič zo Slovenskej informačnej a energetickej agentúry.

Desať krokov k podpore

  1. Oboznámte sa s podmienkami podpory a oslovte zhotoviteľov
  2. Zistite, ktorý obnoviteľný zdroj energie je pre vašu domácnosť najvhodnejší
  3. Vyberte si zariadenie zo zoznamu
  4. Uzatvorte zmluvu so zhovoviteľom
  5. Na vyplnenie žiadosti o poukážku sa vopred pripravte
  6. V prípade získania poukážky ju do 30 dní uplatnite u zhotoviteľa
  7. Zhotoviteľ zrealizuje inštaláciu
  8. Odovzdajte zhotoviteľovi potrebné dokumenty
  9. O preplatenie poukážky požiada zhotoviteľ
  10. Slovenská informačná a energetická agentúra overí správnosť výsledkov, určí výšku oprávnených výdavkov a poukážku následne preplatí

V prípade, že slnečné kolektory, vrátane montáže na rodinný dom stoja asi 3 800 eur, pomocou projektu dostaneme naspäť polovicu. Pri priemernej ročnej úspore 300 eur sa tak investícia vráti približne o šesť rokov.

Výdavky sa spájajú so servisom. Napríklad je potrebné každé dva-tri roky meniť špeciálnu nemrznúcu zmes, ktorá stojí približne 100 eur. Panely alebo trubice sa v ojedinelých prípadoch môžu poškodiť aj pri silnej búrke s krúpami. Jedna trubica vychádza približne na 100 eur, ku ktorým sa pripojí 30 až 50 eur za výjazd. 

Preplatených už bolo viac ako 15,5 milióna eur

"Od začiatku projektu bolo preplatených viac ako 7000 poukážok v hodnote viac ako 15,5 milióna. Ďalších 6000 poukážok, ktoré majú domácnosit momentálne u seba a budú následne po požiadaní o preplatenie v priebehu tohto pol roka," uvádza Jurikovič. 

Dobrá správa teda je, že na solárne systémy ostáva ešte 30 miliónov eur. Nainštalovať ho môže len autorizovaný zhotoviteľ, ktorého si môžeme vybrať v rámci programu. 

Súvisiace články