Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
KĽDR prirovnala Trumpa k Adolfovi Hitlerovi, chce vraj ovládnuť svet
Zdielať na

KĽDR prirovnala Trumpa k Adolfovi Hitlerovi, chce vraj ovládnuť svet

Archívne video

PCHJONGJANG / Severná Kórea prirovnala amerického prezidenta Donalda Trumpa k Adolfovi Hitlerovi, napísala agentúra AFP. Urobila tak v týždni, kedy sa vo Washingtone prvýkrát so šéfom Bieleho domu stretne novozvolený juhokórejský prezident Mun Če-in. Ich rokovania sa zrejme sústredia na napätie vyvolané jadrovými a raketovými testami KĽDR.

Severokórejská oficiálna tlačová agentúra KCNA vo svojom úvodníku označila Trumpovo heslo "America First", teda "Amerika na prvom mieste", za formu "nacizmu 21. storočia".

"Princíp Amerika na prvom mieste si kladie za cieľ ovládnuť svet vojenskými prostriedkami, podobne ako si dobytie celého sveta predstavoval Hitler," napísala agentúra KCNA.

Trump "ide v stopách Hitlerovej diktátorskej politiky", svet chce rozdeliť do dvoch kategórií, "priateľ a nepriateľ", a chce tak ospravedlniť odstránenie tých, čo patria do tej druhej kategórie, napísala KCNA.

Prostitútka a pasák

Severná Kórea využíva pri kritike svojich nepriateľov veľmi často kvetnatý jazyk, ale po prirovnanie s nemeckým diktátorom siaha zriedka. Minulý týždeň KĽDR označila Trumpa za "psychopata". Oficiálny denník severokórejského režimu Rodong Sinmun sa tak o americkom prezidentovi podľa agentúry AFP vyjadril v čase, keď rastie napätie medzi USA a KĽDR v súvislosti s prípadom amerického študenta Otta Warmbiera. Ten bol po väznení v Severnej Kórei prevezený minulý týždeň v kóme do Spojených štátov, kde krátko na to zomrel.

Predchodcov dvojice Mun-Trump, teda zosadenú prezidentku Pak Kun-hje a jej vtedajšieho amerického náprotivka Baracka Obamu, zase oficiálna agentúra KCNA označila za "prostitútku" a "pasáka".

Jadrový program

Trumpova administratíva pracuje na zostrení medzinárodných sankcií, ktorých pomocou chce KĽDR donútiť, aby upustila od jadrového a raketového programu. V predošlých dňoch Mun aj Trump konštatovali, že Čína - najväčší severokórejský obchodný partner - nevyvíja na KĽDR taký tlak, aký očakávali. Peking sa proti výčitkám oficiálne ohradil.

Hrozba zo strany Severnej Kórey, ktorá neskrývane vyvíja medzikontinentálne balistické strely, by mala byť ústrednou témou rokovaní Muna a Trumpa tento týždeň vo Washingtone.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy