Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na najvyšší súd zaútočil policajný vrtuľník
Zdielať na

Na najvyšší súd zaútočil policajný vrtuľník

CARACAS / Venezuelský prezident Nicolás Maduro tvrdí, že na najvyšší súd v krajine zaútočila helikoptéra, pričom cieľom zmareného "teroristického útoku" podľa neho bolo, zbaviť ho moci. Povedal to počas živého televízneho vystúpenia pred provládnymi novinármi.

Zhruba hodinu po incidente informoval, že počas spoločenskej udalosti helikoptéra vystrelila na budovu, no granát nevybuchol. Stratám na životoch podľa neho zabránila vzdušná obrana. "Mohlo sa to skončiť tragédiou s desiatkami mŕtvych a zranených," skonštatoval.

Madurovi oponenti však tvrdia, že prezident sám zorganizoval tento falošný útok s cieľom ospravedlniť zásah proti tým, ktorí sa mu snažia zabrániť v zmene ústavy. Venezuela je už tri mesiace dejiskom protivládnych protestov, pri ktorých už zahynulo minimálne 75 ľudí a stovky ďalších sa zranili.

Na sociálnych sieťach sa medzitým objavili zábery modrej policajnej helikoptéry s protivládnou vlajkou a video, v ktorom policajný pilot Oscar Perez vyzýva na vzburu proti Madurovej "tyranii". "Máme dve možnosti: byť zajtra súdení naším svedomím a ľuďmi alebo sa dnes začať oslobodzovať od tejto skorumpovanej vlády," číta vyhlásenie, pričom za ním stoja štyria ľudia vo vojenských uniformách, s lyžiarskymi maskami na tvárach a zbraňami v rukách.

Podľa Madura, jeden z pilotov, ktorí sa podieľali na útoku, v minulosti lietal s bývalým ministrom vnútra, ktorého obvinil zo spolupráce so CIA. Miguel Rodriguez Torres, ktorý vedie s ľavicovými priaznivcami zosnulého bývalého prezidenta Huga Cháveza kampaň proti Madurovi, obvinenia odmieta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy