Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pre nízku mieru kriminality zatvárajú väznice
Zdielať na

Pre nízku mieru kriminality zatvárajú väznice

Archívna reportáž

AMSTERDAM / Holandsko opäť plánuje zatvárať väznice. Do konca leta by sa k doterajším 19 zatvoreným väzniciam malo pripojiť ďalších päť, čo predstavuje stratu 2000 pracovných miest. Podľa holandského ministra spravodlivosti je prevádzka väzníc pre krajinu nákladná.

Už v roku 2013 uzavreli v Holandsku 19 väzenských zariadení, pretože nemali dosť väzňov na to, aby ich naplnili. V súčasnosti by podľa interných dokumentov malo byť do konca leta ďalších päť väzníc zatvorených. 

Problém s prázdnymi väznicami sa dostal do takej fázy, že v septembri bola krajina nútená premiestniť 240 väzňov z Nórska len preto, aby väzenia naplnila. Navyše minister spravodlivosti Ard van den Steur oznámil, že náklady na prevádzku týchto zariadení sú pre tak malú krajinu príliš nákladné. 

Existuje niekoľko faktorov, ktoré v Holandsku udržujú mieru kriminality na nízkej úrovni. Sú to pomerne liberálne zákony o drogách či členkové elektronické monitorovacie zariadenie. 

Štúdia z roku 2008 napríklad potvrdila, že monitorovací systém znížil mieru recidívy až o polovicu v porovnaní s tradičným uväznením. Hoci má Holansko 17 miliónov obyvateľov, zatvorených je len 11 600 osôb, čo je 69 zo 100 000 ľudí. V porovnaní s USA, kde je to 716 ľudí zo 100 000 patrí Holandsko ku krajinám s najnižšou mierou kriminality. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy