Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Požiar obytnej budovy v Londýne spôsobila chladnička s mrazničkou
Zdielať na

Požiar obytnej budovy v Londýne spôsobila chladnička s mrazničkou

LONDÝN / Požiar výškovej obytnej budovy v Londýne spôsobila chybná chladnička s mrazničkou.

Tragický požiar výškového obytného domu v Londýne z minulého týždňa začal pre chybnú mrazničku. Informovala o tom britská polícia, podľa ktorej je jasné, že oheň nebol založený úmyselne. Obloženie budovy podľa zástupkyne polície Fiony McCormack prepadlo vo všetkých bezpečnostných skúškach. Tragický požiar budovy Grenfell Tower v londýnskej štvrti Kensington si vyžiadal prinajmenšom 79 obetí.

Od oznámenia poslednej bilancie obetí polícii nikto nenahlásil ďalších nezvestných, uviedla McCormack. Policajti sa ale stále obávajú, že nemajú "úplný obraz" o rozsahu tragédie. "Obávam sa, že ich je viac," uviedla McCormac k obetiam. Z poškodenej budovy už policajti podľa nej vyniesli všetky telá.

McCormack znova vyzvala, aby sa polícii prihlásili všetci, ktorí v čase tragédie boli v budove, či už z akýchkoľvek dôvodov. "Našou prioritou je dozvedieť sa, kto bol v Grenfell Tower. Nezaujímajú nás dôvody ľudí, prečo tam boli," uviedla.

Polícia tak dnes potvrdila skoršie informácie médií, podľa ktorých požiar spôsobila chybná mraznička. Podľa McCormack išlo o chladničku s mrazničkou typu FF175BP, ktorú vyrába firma Hotpoint. Tento typ nebol v minulosti označený za závadný a firma ho nestiahla z obehu. Polícia v spolupráci s výrobcom spotrebičov vykonáva ďalšie testy. "Máme teraz odborné dôkazy, že oheň nebol založený úmyselne," uviedla zástupkyňa polície.

V už vykonaných bezpečnostných skúškach prepadla ako izolácia, tak i obkladový materiál budovy. Britské médiá v uplynulých dňoch špekulovali, že neobvykle rýchle šírenie požiaru dvadsaťštyriposchodocou budovou malo na svedomí práve horľavé obloženie.

Medzi obvineniami z trestných činov, ktoré by polícia mohla v súvislosti s požiarom vzniesť, by mohlo byť aj neúmyselné zabitie, povedala McCormack. V súvislosti s požiarom už polícia zabavila dokumenty niekoľkých firiem a organizácií. Zaoberá sa aj možným porušením bezpečnostných predpisov, najmä v oblasti protipožiarnej ochrany.

Britské úrady v súvislosti s požiarom identifikovali iba na území Anglicka 600 výškových budov, ktorých obloženie je podobné tomu v Grenfell Tower. Skúšky zatiaľ preukázali, že horľavý materiál bol použitý v obložení jedenástich z nich.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy