Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Útočník z Bruselu mal v ruksaku klince aj kanistre s benzínom
Zdielať na

Útočník z Bruselu mal v ruksaku klince aj kanistre s benzínom

Archívna reportáž

BRUSEL / Pokus o útok na bruselskej železničnej stanici Central, jednom z troch hlavných nádraží v belgickej metropole, "mohol byť potenciálne veľmi nebezpečný", vyhlásil v stredu belgický premiér Charles Michel. V Bruseli bol aj reportér TV JOJ Adam Zavřel, ktorý priniesol aktuálne informácie z miesta útoku.

Podľa informácií, ktoré polícia postupne zverejňuje, útočník, ktorý bol marockého pôvodu a doteraz nebola známa jeho inklinácia k extrémizmu, plánoval oveľa väčší útok. Ako informoval federálny prokurátor Eric Van der Sijpt, útočník mal v ruksaku kanistre s benzínom a klince. "Útočník nebol dodnes spájaný s hrozbou teroristického útoku. Ešte v noci polícia prehľadala jeho byt v Molenbeku."

"Bolo jasné, že chce spôsobiť oveľa väčšiu škodu, ako spôsobil. Jeho ruksak vybuchol dvakrát, ale mohlo to byť ešte omnoho horšie," vyhlásil Van der Sijpt. Prvý výbuch upozornil na páchateľa príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorí ho zneškodnili. V poslednej chvíli útočník podľa Van der Sypta bežal k vojakovi a kričal "Allahu Akbar". "Vojak útočníka zasiahol niekoľkými výstrelmi. Muž následkom zranení na mieste podľahol. Nemal na sebe opasok s výbušninami," informoval ďalej Sijpt.

Išlo o sekundy

Mimo kameru nám belgický policajt povedal, že menšou výbušninou chcel 36-ročný Usáma z Maroka pravdepodobne vyvolať paniku a následne sa odpáliť v bežiacom dave. To si už všimli tunajší vojaci a muža postrelili tak, že sa nemohol hýbať. V ruksaku mal však stále výbušný systém a ten najskôr museli zneškodniť pyrotechnici. “Všade tu boli policajti a vojaci, odviedli naozaj výbornú prácu. Teroristi sú hlúpi ľudia, ktorí robia hlúpe rozhodnutia,” pochválil prácu jeden zo svedkov Ricardo.

Pracovníci železníc postupne čistia miesto výbuchu. Porozbíjané sklá nahradili novými a železničný rozhlas pravidelne informoval ľudí, že miesto je bezpečné. Podľa premiéra Michela krajina po tejto udalosti ešte podstatne sprísni bezpečnostné opatrenia na verejných priestranstvách a masových podujatiach, čo sa bude týkať okrem iného aj stredajšieho koncertu Coldplay v belgickej metropole. Zatiaľ ale nebude zvyšovať stupeň teroristickej hrozby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy