Polojasno
20°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Začal súd s pašerákmi obvinenými zo smrti 71 migrantov
Zdielať na

Začal súd s pašerákmi obvinenými zo smrti 71 migrantov

KECSKEMÉT / Prokurátor v stredu na súde v Maďarsku predniesol 88 stranovú obžalobu, podľa ktorej 11-členná skupina pašerákov pred dvomi rokmi pašovala do Nemecka v neľudských podmienkach až 1 200 utečencov. Spomedzi 26 bodov obžaloby rezonuje najmä predposledný – 71 ľudí našlo smrť v chladiarenskej dodávke neďaleko Slovenska, na rakúskej diaľnici pri Parndorfe.

Osem žien, 59 mužov a štyri malé deti sa v priebehu necelých dvoch hodín udusili v chladiarenskom aute."Z dôvodu nedostatku vzduchu a zvyšujúcej sa teploty, im už krátko po štarte spôsobili fyzické a psychické utrpenie. V uzavretom nákladnom priestore začali búchať, trieskať a kričať," uviedol prokurátor. Prevažne išlo o Sýrčanov, Iračanov a Afgancov. objavila rakúska polícia pred dvoma rokmi 27. augusta v opustenom vozidle pri diaľnici neďaleko hraníc s Maďarskom. Pretože zomreli ešte pred prejdením hraníc, prevzalo vyšetrovanie vrátane súdneho konania Maďarsko. 

Pašerákom šéfoval 30-ročný Afgánec, ktorý do súdnej siene vošiel s úškrnom. S ďalšími 10-timi Bulharmi, jeden z nich je ešte vždy na úteku, v priebehu roka 2015 prepašovali do Nemecka 1200 utečencov. Za prevoz v mraziarenskom aute mal dostať tri a pol tisíc eur. Každý z utečencov zaplatil za cestu viac ako 6 tisíc eur na hlavu.

Rozkaz znel nezastavovať

Vodič neskôr telefonoval čo má robiť s kričiacimi ľuďmi v aute. Rozkaz bol jasný. "Aby sa nestaral o búchajúcich a revúcich poškodených, zavretých v chladiarenskej časti, aby pokračoval v ceste a neotváral dvere! Ak aj zomrú, nech ich v Nemecku vyloží," hovorí ďalej prokurátor. Keď pri Budapešti potreboval vodič dodávky natankovať, nesmel ísť na čerpaciu stanicu, benzín mu priniesli v kanistri na odpočívadlo. To sa už aute rozhostilo ticho. 

Kvôli chybe vodiča dostali strach, že mohli upútať pozornosť policajtov a tak dodávku odstavili pri Pandorfe. Cez Slovensko ušli do Maďarska. Už na druhý deň opäť mierili do Nemecka s ďalším živým nákladom, v nákladnom priestore inej dodávky. Tentoraz sa migrantom dvere po tom, ako sa začali dusiť, podarilo vykopnúť. 

Hrozí im doživotie

Štyria členovia gangu, ktorí sa tragického prevoze priamo zúčastnili, sú obžalovaní z vraždy a prokuratúra pre nich navrhuje doživotné odňatie slobody. Pre zvyšných sedem obžalovaných chce dlhoročné tresty väzenia v dĺžke až 20 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy