Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z kostola v Montreale bude škola. Nie nedeľná, ale slovenská
Zdielať na

Z kostola v Montreale bude škola. Nie nedeľná, ale slovenská

MONTREAL / Zatiaľ čo u nás sa deťom školský rok končí, v kanadskom Montreale v sobotu otvorili novú školu pre slovenské deti. Budú sa v nej nielen zdokonaľovať v slovenčine, ale rozšíria si aj svoje znalosti o krajine, z ktorej pochádzajú. Vyučovanie sa im začne v septembri a budú naň chodiť v nedeľu.

Slovenský kostol sv. Cyrila a Metoda bude mať čoskoro okrem nedeľných omší aj iné využitie. Slovanská škola tam síce nie je žiadnou novinkou, no po takmer 15 rokoch ju nadšene vítajú mnohí krajania. Najväčšiu radosť majú z toho, že sa deti budú môcť učiť nielen starým zvykom a tradíciám, ale aj naučia sa aj písať a čítať v jazyku svojich rodičov. 

Nejde pritom vždy o deti z čisto slovenských rodín. "Áno, je to pre nás veľmi dôležité. Nie je podstatné, že žijeme v Kanade. Dcéra sa v tejto škole môže naučiť jazyk, ktorým hovorí jej otec, babička, dedko," hovorí Melissa Leblond, manželka Slováka. 

Slovenského veľvyslanca v Kanade potešilo, že po Calgary, Toronte a Ottawe, majú teraz slovenské deti aj v Montreale miesto, kde sa môžu zdokonaľovať vo svojich krajanských znalostiach. "Znamená to strašne veľa. Ja sa z toho, samozrejme, veľmi teším, je to pokračovanie aktívneho krajanského života, je to pokračovanie našej kultúry, našej identity. Teší ma, že je toľko detí, ktorých rodičia prejavili záujem o výuku slovenského jazyka," hovorí nadšene Andrej Droba, slovenský veľvyslanec v Kanade. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy