Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Svet nedokáže dosiahnuť mier. Každý 113. človek na svete je utečenec
Zdielať na

Svet nedokáže dosiahnuť mier. Každý 113. človek na svete je utečenec

Archívna reportáž

ŽENEVA / Počet utečencov vo svete dosiahol minulý rok rekordných 65,6 milióna ľudí. Je to o 300 tisíc viac, ako v roku 2015. Oznámil to v pondelok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) s tým, že do počtu sú zahrnutí ľudia, ktorí nútene opustili svoju krajinu a rovnako aj ľudia, ktorí sú presídlení vnútroštátne. Takmer každý piaty utečenec je zo Sýrie.

Medziročný nárast utečencov je nižší, ako bol v predchádzajúcom roku. Medzi rokmi 2014 a 2015 totiž množstvo ľudí, ktorí v dôsledku vojny, násilností či prenasledovania utiekli zo svojich domovov, vzrástlo o päť miliónov. 

Medzi 65,6 miliónmi utečencov je 22,5 miliónov tých, ktorí odišli do inej krajiny a 40,3 milióna ľudí, ktorí hľadali útočisko na bezpečnejšom mieste vo svojej krajine. Zvyšných 2,8 milióna osôb sú ľudia, ktorí požiadali o azyl v rozvinutých krajinách. 

"Zdá sa, že svet nie je schopný dosiahnuť mier. Staré konflikty sa vlečú, nové konflikty vznikajú a produkujú nových utečencov," vyhlásil vysoký komisár pre utečencov, Filippo Grandi, ktorý zverejnil správu v Ženeve pri príležitosti Svetového dňa utečencov. 

Iba mierny nárast utečencov oproti minulému roku by mohol naznačovať, že situácia sa stabilizovala, no nie je to pravda, podotkol Grandi. Táto štatistika poukazuje na to, aká nestabilná je situácia v mnohých regiónoch. Milióny ľudí sa vrátili do svojich domovov, aj keď bezpečnosť sa v týchto regiónoch príliš nezlepšila. Iní našli domov v tretích krajinách. 

Kríza v Južnom Sudáne

Podľa UNHCR je v súčasnosti každý 113. človek na svete utečenec. Najviac ľudí utieklo do iných krajín zo Sýrie (5,5 milióna), z Afganistanu (2,5 milióna) a z Južného Sudánu (1,4 milióna). 

UNHCR je vysoko znepokojené najmä situáciou v Južnom Sudáne. Táto krajina získala v roku 2011 nezávislosť, vtedy mala 12 miliónov obyvateľov. O dva roky neskôr v krajine začali boje medzi rôznymi etnickými skupinami. Počas minulého roka utieklo z Južného Sudánu do cudziny viac ako 500 tisíc ľudí. 

Grandi ďalej upozornil, že väčšina utečencov, plných 84 %, nájde útočisko v rozvojových krajinách. Najviac utečencov z iných krajín hostí Turecko (2,9 milióna), Pakistan (1,4 milióna) a Libanon (1 milión), nasledujú Irak, Uganda a Etiópia. 

"Toto nie je kríza bohatého sveta, je to kríza rozvojových krajín," uviedol Grandi. "Ako mám žiadať krajiny s podstatne menšími zdrojmi v Afrike, na Blízkom východe či v Ázii, aby prijali milióny utečencov, keď bohatšie krajiny to odmietajú?" dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy