Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Gašparovi je ľúto mladého života, ale postupovali podľa zákona
Zdielať na

Gašparovi je ľúto mladého života, ale postupovali podľa zákona

BRATISLAVA / Policajt, ktorý sa po troch varovných výstreloch ďalším výstrelom snažil v noci zo soboty na nedeľu za obcou Tekovská Breznice (okr. Žarnovica) zastaviť bezohľadne a agresívne jazdiace auto, postupoval podľa zákona. Celá situácia mohla podľa prezidenta Policajného zboru skončiť aj tragickejšou haváriou.

Na tlačovej besede uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar, že podľa informácií, ktoré má, zo strany policajtov nešlo o bezhlavú streľbu. Použitie zbrane vyplynulo zo situácie, keďže auto ohrozovalo iných účastníkov cestnej premávky, nezastavilo na výzvu a policajtom sa ho nepodarilo ani predísť.

Postupoval podľa zákona

Gašpar ďalej podčiarkol, že pre fólie na sklách auta policajti nevideli, koľko osôb je vo vozidle. Je mu ľúto, že došlo k strate mladého nevinného života a vyjadril rodine úprimnú sústrasť. Posádka auta sa stala rukojemníkom mladíka, ktorý viedol vozidlo bez oprávnenia, zdôraznil. Vyzývali ho pritom, aby zastavil a on im podľa prezidenta PZ povedal, aby sa strčili, že to neurobí. Polícii pritom nebol 19-ročný mladík neznámy, trikrát ho už pristihli, že vedie auto bez oprávnenia. Bol aj odsúdený za útok na verejného činiteľa autom. Aj teraz sa bude posudzovať, či okrem jazdy bez vodičského preukazu nespáchal trestný čin, keď údajne vytláčal policajtov z cesty alebo či nespáchal trestný čin neposkytnutia prvej pomoci, dodal Gašpar. Naháňačky s políciou preňho neboli ničím nezvyčajným, aj keď nemal vodičák. Pred rokom v júli dokonca auto namieril rovno na policajnú hliadku. Rozsudok znel "30 mesiacov podmienka". 

Ako to bolo

Prezident Policajného zboru doplnil aj sled udalostí, ktoré predchádzali streľbe. Dopravná hliadka zo Žiaru nad Hronom si v Novej Bani všimla auto krátko pred jednou hodinou ráno, ktorého evidenčné číslo jej bolo dobre známe. Bola noc, auto malo navyše na oknách tmavé fólie. Podľa prezídia ho chceli iba skontrolovať. Zaradili sa preto za auto, zapli majáky a mali v úmysel ho zastaviť. Podozrivé auto však vyrazilo vpred, predbhelo vozidlo pred ním a začalo unikať. 

Tak sa začala naháňačka trvajúca niekoľko kilometrov. Vodič počas prenasledovania vraj ešte niekoľkokrát ohrozil protiidúce autá a jazdil veľmi riskantne. Videozáznam však neexistuje, čo vedenie polície vysvetľuje tým, že hliadka bola v civilnom neoznačenom aute, ktoré nie je štandardne vybavené kamerou. Po viacerých nebezpečných situáciách sa policajti za obcou Orovnica rozhodli použiť služobnú zbraň. Podľa slov Tibora Gašpara postupovali v tomto prípade podľa predpisov.

Potom nasledoval už zastavovací výstrel. Bol len jeden. Podľa vyjadrenia policajta mieril na pravé zadné koleso unikajúceho auta. Guľka však trafila kufor auta, preletela ďalej a cez zadné sedadlo zasiahla 17-ročného Tomáša. Ani vtedy sa naháňačka neskončila. Unikajúceho vodiča zastavilo až železničné priecestie v Hronskom Beňadiku. "Vedel, že sa strieľa. Všetci to vedeli a prosili ho, aby zastavil. Nezastavil. Dával pokyny, aby sa skrčili," dodáva Gašpar. "Vždy musí niesť riziko ten, kto nerešpektuje zákon. Mne je ľúto, že to schytal človek, ktorý bol rukojemníkom tohto vodiča."

Policajt, ktorý strieľal, bude ešte v pondelok podrobený výsluchu. Podľa informácií, ktoré má prezident PZ SR, si chce zobrať potom voľno. Dodal, že aj on po celej udalosti potreboval psychologickú podporu.

Predvolanie Kaliňáka

Opozícia požiada o zvolanie mimoriadneho rokovania parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Opoziční poslanci chcú vedieť, ako sa dá podobným incidentom predísť. Zároveň opozícia žiada, aby výbor rokoval sa zatvorenými dverami, teda bez účasti médií a verejnosti. Opoziční poslanci si chcú na výbor pozvať ministra vnútra Roberta Kaliňáka a uvítali by, keby s ním prišiel aj policajný prezident Tibor Gašpar. Riešením, ako predísť takýmto tragédiám, je podľa Galka lepší výcvik polície a trénovanie policajtov. "V tomto prípade zvážime, čo môžeme urobiť pre takýto výcvik. Asi bude nutné na Lešti sa pokúsiť vybudovať aj takýto typ trenažéru," zvažuje možnosti policajný prezident.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy