Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Matka Tomáša, ktorý zomrel pri policajnej naháňačke: Prečo nestrieľali do gúm? Naháňali ich ako takých vrahov
Zdielať na

Matka Tomáša, ktorý zomrel pri policajnej naháňačke: Prečo nestrieľali do gúm? Naháňali ich ako takých vrahov

ŽARNOVICA / Policajná akcia sa na strednom Slovensku skončila v noci tragédiou. Neďaleko Hronského Beňadiku havarovalo auto, ktoré prenasledovala hliadka. Deväťnásťročný vodič na výzvy nereagoval a tak použili varovné výstrely. Jeden z nich zasiahol sedemnásťročného Tomáša, ktorý sedel na zadnom sedadle. Zraneniam na mieste podľahol. Redaktorka TV JOJ Katarína Kováčiková sa rozprávala s mamou a starou mamou Tomáša.

"Mám jedného vnuka aj o toho som teraz prišla? Ja myslím, že sa to auto dalo aj inak zastaviť, nielen streľbou. Zastrelili nevinného chlapca, ktorý mal život pred sebou. Ešte o živote nevedel nič. Samé dve sme ho vychovávali," povedala pre TV JOJ stará mama 17-ročného Tomáša, ktorý zomrel po policajnej naháňačke a streľbe.

"Že ho zastrelí policajt to naozaj nechápem, toto už je sila. Prečo nestrieľali do gúm? Naháňali ich ako takých vrahov," dodáva Tomášova mama.

Stará mama aj s mamou sa aj napriek obrovskému žiaľu prišli pozrieť na miesto nočnej tragédie. Ženy z Malej Lehoty vychovávali 17-ročného Tomáša spoločne. Telefonovali s ním ešte v sobotu večer, bol v Novej Bani s kamarátom Roderikom. Netušili, že ho počujú poslednýkrát.

Vodič chcel utiecť

"Nechápem, prvý raz som syna pustila mimo domu na noc. Išli do Novej Bane s kamarátom Roderikom aj s vodičom auta, ale jeho nepoznám," dodala Tomášova mama. Hliadka si strieborné osobné auto všimla na benzínovej pumpe v Novej Bani. Keď chceli posádku skontrolovať, vodič zrýchlil a snažil sa policajtom uniknúť.

"Hliadka zapla svetelné a zvukové znamenie, na ktoré tento vodič reagoval výrazným zrýchlením a tiež riskantným manévrom, ktorým ohrozil aj protiidúce vozidlá," uviedla pre TV JOJ hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Kováčiková. 

Z Novej Bane uháňal 19-ročný vodič až do Hronského Beňadiku, ktorý je vzdialený približne 10 kilometrov. Okrem Tomáša sedela v aute ešte 16 ročná Veronika a rovnako starý Roderik. Polícia tvrdí, že mladý vodič na výzvy nereagoval, tak použili služobnú zbraň. "Nakoľko vodič na tieto výzvy nereagoval, hliadka použila varovné výstrely do vzduchu, a keď ani po týchto tento vodič nereagoval a s vozidlom nezastavil, použitý bol varovný výstrel, ktorý smeroval priamo na zastavenie vozidla," dodala policajná hovorkyňa.

​Viackrát mu zobrali vodičák

Policajná naháňačka skončila až potom, ako auto dostalo šmyk, zišlo z cesty a narazilo do stromov. Jeden z policajných výstrelov však zasiahol auto tak nešťastne, že Tomáša zranil. Zasiahol mu hrudník. Poskytnúť prvú pomoc sa mu ako prví snažili práve policajti. "Posádka rýchlej lekárskej pomoci po príchode na miesto, žiaľ, už len mohla skonštatovať, že 17-ročný chlapec nejavil známky života," uviedol pre TV JOJ hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.  hovorí stará mama nebohého Tomáša.

Deväťnásťročný Michal, ktorý auto šoféroval pritom nemal ani vodičský preukaz. Zrejme jeho predchádzajúce problémy s políciou stáli aj za jeho osudným rozhodnutím, že im ujde. "Michal viedol motorové vozidlo aj napriek tomu, že mu bol uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá. V tomto prípade už ide o tretí takýto zákaz," dodala policajná hovorkyňa.

Stredoškolák Tomáš, práve končil druhý ročník na strednej škole v Zlatých Moravciach. Ako aj jeho kamaráti sa už tešil na letné prázdniny. Nočná naháňačka ale všetko zmenila. Rodina dúfa, že prípad, ktorý už má na stole inšpekcia ministerstva vnútra, vyšetria spravodlio. "Aspoň toto by som chcela pre neho urobiť, lebo on si to nezaslúžil," dodáva Tomášova matka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy