Jasno
12°
Bratislava
Pri útokoch islamistov zahynulo minulý rok v EÚ 135 ľudí
Zdielať na

Pri útokoch islamistov zahynulo minulý rok v EÚ 135 ľudí

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pri teroristických útokoch vlani prišlo v Európskej únii o život 142 ľudí a ďalších 379 bolo zranených. Vyplýva to z novo zverejnenej správy európskeho policajného úradu Europol. Podľa štatistík si najviac mŕtvych vyžiadali útoky islamských radikálov, pri ktorých zahynulo 135 ľudí. Pre porovnanie, v roku 2015 zabili džihádisti v EÚ 150 ľudí, celkovo potom terorizmus v EÚ stál život 151 ľudí, zatiaľ čo v roku 2014 si terorizmus, a to výhradne islamský, v únii vyžiadal štyroch mŕtvych.

Riaditeľ policajnej organizácie Rob Wainwright k aktuálnej štatistike uviedol, že Európa po roku 2015 zažila "nevídanú formu džihádistického teroru". Vlani islamskí radikáli v EÚ vykonali 13 útokov, rok predtým to bolo 17 teroristických útokov. To je citeľný nárast oproti roku 2014, keď Europol zaznamenal štyri teroristické útoky súvisiace s islamom, pri ktorých zahynuli štyria ľudia.

V aktuálnej správe Europolu venovanej terorizmu, ktorá bola uverejnená v Haagu, sa tiež uvádza, že z 13 útokov islamistov je u šiestich z nich potvrdené priame spojenie s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS).

Vyšetrovatelia vlani podľa dokumentu zadržali v súvislosti s terorizmom 1002 ľudí, 718 z nich bolo zadržaných kvôli islamskému radikalizmu, 31 kvôli ľavicovému, dvanásť kvôli pravicovému, 84 kvôli separatizmu a okolnosti zadržania zvyšných 157 ľudí nie sú bližšie upresnené.

Akcie proti teroristom sa vlani uskutočnili v 17 únijných krajinách. Dvaja ľudia boli zadržaní v Českej republike, jeden v súvislosti s islamským terorizmom a jeden kvôli ľavicovému radikalizmu. Europol dvojicu ľudí zadržaných v Česku nespresnil, v tej dobe bol ale zadržaný Čech Jan Silovský, ktorý sa chcel pridať v Sýrii k IS, za čo mu súd tento rok uložil šesť rokov väzenia.

Český prípad ľavicového extrémizmu by mohol súvisieť so zadržaním ruského študenta Igora Ševcova, ktorý podľa obžaloby hádzal na dom ministra obrany Martina Stropnického zápalné fľaše. Súd Ševcova viny zbavil a nariadil jeho vyhostenie, ktoré však odvolací súd zrušil.

V roku 2015 bolo kvôli terorizmu zadržaných celkom 1077 ľudí, 687 z nich kvôli islamizmu. O rok skôr v súvislosti s islamským terorizmom polícia zadržala 395 ľudí.

Europol v tejto súvislosti upozorňuje, že nebezpečenstvo hrozí predovšetkým od jednotlivcov, najmä od bojovníkov IS, ktorí sa vracajú domov zo Sýrie. Stále častejšie potom islamisti k útokom využívajú ženy a deti.

Europol vlani zaregistroval celkom 142 teroristických útokov, medzi ktoré ale počíta aj zmarené a pripravované atentáty. V 99 prípadoch mali útoky separatistické pozadie, v 27 prípadoch ľavicové, v jednom pravicové a v 13 islamistické. Pozadie dvoch útokov nie je v správe Europolu špecifikované.

Najviac útokov, zmarených alebo úspešných, zaznamenal Europol v Británii (76), potom vo Francúzsku (23), Taliansku (17), Španielsku (10), Grécku (6), Nemecku (5) a v Belgicku (4).

Za rok 2015 registruje Europol v krajinách EÚ celkovo 211 teroristických útokov. Minulý rok najhoršie dopadla Británia (103) nasledovaná Francúzskom (73), Španielskom (25), Gréckom (4) a Talianskom (4).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy