Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Svetový úspech. Na medzinárodnej súťaži vyhral slovenský vynález
Zdielať na

Svetový úspech. Na medzinárodnej súťaži vyhral slovenský vynález

BRATISLAVA / Na najväčšej potravinárskej výstave na svete SIAL získal ocenenie slovenský výrobok. V Paríži vyhlásili za Inovatívny produkt roka, funkčnú zdravú tyčinku od spoločnosti, ktorá svoje lifestylové produkty vyrába v Lužiankach neďaleko Nitry.

Výrobky malej firmy sa v zahraničí tešia veľkému úspechu. Až 83 percent produktov tak vyvážajú do zahraničia, konkrétne do 35 krajín sveta. Inovatívne, funkčné tyčinky, nie sú ani zďaleka tým jediným, čím my Slováci "robíme diery do sveta". Už o štyri dni, takisto v Paríži, sa pochválime ďalším výrobkom, ktorý vznikol na Slovensku, ale má celosvetový význam.

O naše lietajúce auto, ktorého prototyp skonštruoval Štefan Klein z Nitry, je obrovský záujem. Vo svete tak všade zdôrazňujeme, že tento zázrak je zo Slovenska. "Spoločnosť je dnes už medzinárodná, ale chceme zachovať slovenskú stopu tohto výrobku, ktorý má globálny dosah," povedal štátny tajomník Lukáš Parízek. 

Pevné miesto vo svete si vydobyla aj slovenská spoločnosť ESET, ktorá sa stala celosvetovým výrobcom antivírusového softvéru. A aj priekopník v mobilnej navigácii s názvom SYGIC je slovenského pôvodu. Svetu sme stihli dať už veľa vynálezov a inovácií aj počas uplynulých storočí. Napríklad padák dal svetu Slovák Štefan Banič. V roku 1914 vo Washingtone predviedol náš vynálezca verejnosti, patentovému úradu i predstaviteľom amerického letectva padák vlastnej konštrukcie. Štefan Banič s ním bezpečne zoskočil zo strechy 15 poschodovej budovy.

Do svetovej histórie sa zapísal aj priekopník bezdrôtovej telegrafie Jozef Murgaš. Okrem iného mu patrí svetové prvenstvo v bezdrôtovom prenose hovoreného slova.

Vďaka Jozefovi Karolovi Hellovi svet dostal priekopnícke riešenia pre baníctvo. Tento slovenský strojmajster a vynálezca z Banskej Štiavnice sa preslávil dômyselnými banskými strojmi a čerpadlami. Po prvý raz použil na pohon nový prvok stlačený vzduch.

Pozrite si reportáž inovatívnych, funčkných tyčinkách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy