Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slnečné lúče vystrieda dážď, cez víkend sa ochladí
Zdielať na

Slnečné lúče vystrieda dážď, cez víkend sa ochladí

BRATISLAVA / V piatok sa západ Slovenska zobudil do upršaného rána. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 1. stupňa pre všetky okresy.

Búrky sa naplno prejavia už o 8:00 ráno a budú trvať do neskorého večera. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môže spadnúť 20 ž 40 mm zrážok. Nárazy vetra dosiahnu rýchlosť 18 až 23 m/s, čo je 65 až 85 km/h. SHMÚ tiež varuje, že búrky môže ojedinele sprevádzať aj krupobitie. "Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, no prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov ako stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov," uvádza SHMÚ.

Sobota bude premenlivá, prevažne oblačná. Popoludní sa oblačnosť zmenší, a to najmä na juhu. V noci miestami, cez deň na mnohých miestach očakávame 
prehánky alebo dážď, ojedinele búrky. Na hrebeňoch Tatier môže snežiť. Najnižšia nočná teplota vystúpi na 14 až 10, v Žilinskom kraji a na Spiši okolo 8 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 18 až 23, v severnej polovici územia 13 až 18 stupňov. Fúkať bude severozápadný až severný vietor v noci do 6 m/s (20 km/h), cez deň 4 až 10 m/s, v nárazoch miestami okolo 16 m/s (15 až 35, 60 km/h).

V nedeľu bude polooblačno až oblačno, na severe až veľká oblačnosť, postupne sa oblačnosť bude zmenšovať. Ojedinele sa pripravte na dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota sa vyšplhá na 14 až 9 stupňov, v dolinách ojedinele chladnejšie. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na severe 17 až 22 st.
Zafúka prevažne severný vietor 4 až 10, na východe v nárazoch miestami okolo 15 m/s.

Súvisiace články