Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zabili sme vodcu Islamského štátu, tvrdia Rusi
Zdielať na

Zabili sme vodcu Islamského štátu, tvrdia Rusi

Archívna reportáž

RAKKA / Ruské letectvo pri nálete na poradu vedenia Islamského štátu zrejme zabilo vodcu tejto teroristickej organizácie, abú Bakra Bagdádího. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany s tým, že smrť vodcu IS overuje.

Nálet podniklo ruské letectvo ešte na konci mája na južnom predmestí sýrskeho mesta Rakka, ktorá je baštou islamistov. Rusi o nálete vopred informovali Američanov. Západná koalícia, ktorú v boji proti ozbrojeným islamistom vedú Spojené štáty americké, podľa agentúry Reuters uviedla, že informácie o usmrtení Bagdádího nemôže potvrdiť.

Nálet podnikli stíhacími bombardérmi SU-35 a SU-34 ešte v noci, 28. mája, na južnom predmestí sýrskeho mesta Rakka, ktoré je baštou islamistov. Rusi o nálete USA vopred informovali. "Podľa informácie, ktorú preverujeme cez rôzne zdroje, sa na porade zúčastnil aj vodca IS, Ibrahím abú Bakr Bagdádí, ktorý bol pri nálete zabitý," tvrdia ruskí vojaci podľa agentúry Interfax.

Pri desaťminútovom nálete prišli o život aj ďalší vysokí pohlavári IS, ako aj tri desiatky poľných veliteľov strednej úrovne a až tri stovky bojovníkov IS z osobnej stráže vedenia. Zabitie Bagdádího bolo počas uplynulých rokov ohlasované už viackrát, nikdy sa nepotvrdilo.

Ruské letectvo pôsobí v Sýrii od jesene 2015. Nasadené bolo na podporu síl prezidenta Bašára Asada, ruského spojenca v Damasku

Súvisiace články

Najčítanejšie správy