Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trumpa žaluje vyše 190 demokratických zákonodarcov kvôli firme
Zdielať na

Trumpa žaluje vyše 190 demokratických zákonodarcov kvôli firme

Archívne video

WASHINGTON / Skupina viac ako 190 demokratických kongresmanov a senátorov podala žalobu na prezidenta Donalda Trumpa, lebo podľa nich prostredníctvom svojich rodinných podnikov prijíma bez súhlasu Kongresu od cudzích štátov peniaze. Zákonodarcovia podľa agentúry Reuters tvrdia, že je to historicky najväčší počet členov Kongresu USA, ktorý kedy prezidenta žaloval. Ministerstvo spravodlivosti a ani Biely dom sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrili.

Demokratickí zákonodarcovia v žalobe podanej na federálny súd vyhlasujú, že Trump od januárového prevzatia prezidentského úradu skrze svoje firmy prijíma od zahraničných vlád peniaze, k čomu nemá súhlas Kongresu, hoci to vyžaduje americká ústava. Konglomerát The Trump Organization prezident formálne zveril do správy svojich dvoch najstarších synov Donalda mladšieho a Erica.

Podobnú žalobu na Trumpa kvôli zahraničným operáciám jeho rodinných podnikov podali nedávno štát Maryland a tiež oblasť hlavného mesta Washingtonu. Biely dom na to vtedy reagoval tým, že Trumpová rokovania so ústave neprotiví.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy