Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Skorumpovaní lekári si behom rokov mohli prilepšiť až o 76 tisíc eur
Zdielať na

Skorumpovaní lekári si behom rokov mohli prilepšiť až o 76 tisíc eur

Archívne video

PRAHA / Obriu kauzu korupcie v zdravotníctve vyšetrujú detektívi Národnej centrály proti organizovanému zločinu. Momentálne stíhajú za podplácanie a prijímanie úplatkov až 180 ľudí. Za niekoľko rokov mohli lekári dostať až dva milióny korún.

Lekári si podľa detektívov prilepšovali tým, že predpisovali lieky, ktoré im posunuli dve farmaceutické firmy. Peniaze, ktoré od firiem dostávali za túto dohodu, pokladajú za úplatok. 

Vyšetrovaniu pomohli aj dokumenty, ktoré získali počas domových prehliadok. "Polícia už dvakrát rozšírila počet obvinených. V súčasnosti je ich viac ako sto. Najprv obvinili 34 osôb, potom ďalších 19 a najnovšie ďalších 127. Nič iné k tejto veci zatiaľ nebudeme hovoriť," povedal štátny zástupca Ondřej Šťastný. Medzi obvinenými sú podľa informácií MF DNES lekári z rôznych regiónov a odborov ako všeobecní lekári, urológovia, gynekológovia a psychiatri. 

Obvinení sa obhajujú, že nešlo o úplatky, ale len odmeny za účasť na dotazníkových šetreniach, uviedol portál iDnes.cz"Cítim sa úplne nevinne. Nemôžem sa k tomu viac vyjadrovať," povedal jeden z lekárov Miroslav M.

Prípady brania úplatkov v zdravotníctve sme riešili aj na Slovensku. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy