Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dennis Rodman sa vracia do KĽDR, chce pomôcť otvoriť dvere
Zdielať na

Dennis Rodman sa vracia do KĽDR, chce pomôcť otvoriť dvere

Archívne video

PCHJONGJANG / Legendárny americký basketbalista Dennis Rodman v utorok odletel na ďalšiu návštevu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). "Snažím sa iba pomôcť otvoriť dvere," vyhlásil v Pekingu pred odletom do Pchjongjangu. Na otázku, či je s jeho plánom oboznámený a súhlasí s ním aj americký prezident Donald Trump, Rodman odvetil: "Som si úplne istý, že (Trump) je veľmi rád, že sa snažím splniť niečo, čo obaja potrebujeme."

Rodmanova misia má podľa jeho slov iné ciele ako prepustenie amerických občanov držaných v severokórejskom zajatí. "To nie je momentálne mojím cieľom," odpovedal na novinársku otázku, či sa bude snažiť vyjednať ich prepustenie.

Americké ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že o Rodmanovej návšteve v Severnej Kórei vie. "Prajeme mu veľa šťastia. Ale vydali sme pre Američanov varovanie, aby v záujme vlastnej bezpečnosti do Severnej Kórey necestovali," reagovalo v utorok ministerstvo.

Rodman bol v KĽDR, považovanej za najbrutálnejšiu diktatúru na svete, v minulosti už štyri razy. V roku 2013 zorganizoval v Pchjongjangu turnaj medzi bývalými basketbalistami z NBA a družstvom KĽDR. Severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi následne na spoločnej večeri oznámil, že v ňom "má priateľa na celý život".

Počas ďalšej návštevy v januári 2014, len niekoľko týždňov po tom, ako dal Kim popraviť za vlastizradu svojho strýka a dovtedajšiu "dvojku" v mocenskej štruktúre krajiny Čang Son-tcheka, Rodman Kimovi okázalo blahoželal k narodeninám a opäť ho označil za svojho "najlepšieho priateľa".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy