Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Putin sa zveril Stonemu, že jeho cieľom bola služba v KGB
Zdielať na

Putin sa zveril Stonemu, že jeho cieľom bola služba v KGB

Archívna reportáž

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin mal v detstve voľný režim a veľa času strávil na ulici, k lepšiemu jeho život zmenilo až judo. Na štúdium práv sa prihlásil preto, že stál o službu u sovietskej tajnej polície KGB. Putin to povedal v obsiahlom rozhovore s americkým režisérom Oliverom Stonom, ktorého prvá časť v pondelok vysielal káblový kanál Showtime.

Putin sa narodil v Leningrade (dnes Petrohrad) ako neskoré dieťa svojich rodičov, ktorí predtým o dve ratolesti prišli. "Existoval som vo voľnom režime, veľa času som trávil na ulici. Akonáhle som sa začal zaoberať Judom, môj život sa začal meniť k lepšiemu. Hneď po skončení (strednej) školy som v Leningrade začal štúdium práv," povedal ruský vodca.

Šéf Kremľa sa zmienil aj o svojej kariére v KGB, kde slúžil až do rozpadu ZSSR. Stoneovi povedal, že v sovietskom systéme boli absolventi na prácu rozdeľovaní. "Musel ste ísť pracovať tam, kam vás pošlú. A ma poslali tam. Chcel som tam ale pracovať. Nielen to - šiel som na právnickú fakultu, pretože som chcel pracovať v KGB," citovala Putina agentúra TASS.

V interview, ktoré má od budúceho týždňa vysielať takisto ruská štátna televízia prezident tiež obvinil americkú tajnú službu, že na začiatku tisícročia pomáhali čečenským povstalcom, bojujúcim s Moskvou.

Američanom vyčítal aj "vypestovanie" teroristickej siete al-Kájda pri podpore afganského odboja proti sovietskym vojskám, a pripomenul ruskú podporu USA po teroristických útokoch z 11. septembra 2001, zosnovaných al-Kájdou.

Putin kritizoval aj prvého a posledného sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova za to, že si nenechal písomne ​​potvrdiť údajný sľub, že sa NATO nerozšíri za východnú hranicu zjednoteného Nemecka. "To bola Gorbačovova chyba. V politike je nutné veci zapisovať. Dokonca aj zapísané veci sa často porušujú. Ale len tak si pohovoriť a rozhodnúť, že tým všetko končí. To nebolo správne," vyhlásil.

Sovietsky zväz podľa Putina potreboval zmeny, ale môže s istotou povedať, že Gorbačov a jeho okolie "nechápali, aké zmeny sú potrebné a ako ich dosiahnuť". Žiaduce totiž bolo "zmeniť systém, ale zachovať krajinu", ale to Gorbačov nedokázal a priviedol krajinu k rozpadu. "Najdôležitejšie bolo to, že po rozpade Sovietskeho zväzu sa 25 miliónov Rusov počas noci ocitlo v zahraničí. To skutočne bola jedna z najväčších katastrof 20. storočia," vyhlásil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy