Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vraždil a znásilňoval, teraz má isť na slobodu. Lekár varuje, že to nie je bezpečné
Zdielať na

Vraždil a znásilňoval, teraz má isť na slobodu. Lekár varuje, že to nie je bezpečné

POĽSKO / Vampír z Bytowa - takto označujú poľské médiá vraha, ktorý v 90. rokoch vraždil a znásilňoval mladé ženy. V decembri by sa mal dostať na slobodu, no riaditeľ väznice si myslí, že je až príliš nebezpečný pre vonkajší svet.

Leszek Pekalski, prezývaný aj Vampír z Bytowa. V 90. rokoch minulého storočia to bol jeden z najznámejších masových vrahov v Poľsku. Aj keď bol odsúdený iba za jedno znásilnenie spojené s vraždou, sám sa priznal k oveľa väčšiemu číslu.

"V 90. rokoch bol obvinený z niekoľkých vrážd a znásilnení. Sám sa pritom priznával, že ich spáchal viac ako sedemdesiat," povedal hovorca polície Sebastian Gleń. 

Vampíra odsúdili v časoch keď už v Poľsku nedávali tresty smrti ale zároveň neexistovalo doživotné väzenie. Pekalski dostal maximum, 25 rokov. Odsedí si zrejme každý jeden deň ale v decembri mu trest vyprší a mal by ísť na slobodu. Proti sú ale dozorcovia a riaditeľ väznice.

"Všetko ukazuje na to, že dotyčný muž môže byť opäť nebezpečný pre svoje okolie," vysvetľuje hovorkyňa väznice, Ewa Krakowska. 

Pustiť či nepustiť? 

Riaditeľ väznice sa preto obrátil na súd. Požiadal, aby bol odsúdený vrah, v zmysle takzvaného zákona o beštiách premiestnený do špeciálnej kliniky pre psychopatických zločincov.

"Potrebuje pokoj a hlavne, aby sa nachádzal čo najďalej od normálnych ľudí," ozrejmuje lekár, Patrik Górny. 

V minulosti bol na základe tohto zákona už do špeciálneho ústavu odsúdený už aj Satan z Piotkova, teda bývalý vrah detí a pedofil Mariuš Trynkievič.

Ten sa totiž tesne pred koncom jeho trestu vyjadril, že bude zrejme zabíjať ďalej. V roku 2014 ho preto previezli do špeciálnej liečebne.

"Ide o miesta, kde liečime takéto osoby, ktoré si predtým síce odsedeli trest odňatia slobody ale ich psychiatrická diagnóza naznačuje opakované sexuálne či násilnícke delikty," vysvetľuje Gleń. 

Na rade je teraz súd. Pokiaľ nevyhovie návrhu riaditeľa ústavu na výkon väzby, je vysoko pravdepodobné, že upír z Bytowa pôjde na slobodu tesne pred tohtoročnými Vianocami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy