Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ruský básnik Puškin je pre Rusov doslova ikonou. Dostal sa aj do mobilných aplikácií
Zdielať na

Ruský básnik Puškin je pre Rusov doslova ikonou. Dostal sa aj do mobilných aplikácií

MOSKVA / Vladimír Putin bol v uplynulých dňoch v tieni slávneho ruského spisovateľa. Rusi oslavovali narodeniny Alexandra Sergejeviča Puškina a ak očakávate len zopár nudných akcií, asi vás prekvapíme. Puškin je pre Rusov doslova ikonou. Dostal sa dokonca aj do mobilných aplikácií.

Deň narodenia Puškina sa považuje za jeden z najdôležitejších dní v dejinách ruskej národnej kultúry. Rusi ho oslavujú početnými filmovými,  kultúrnymi, literárnymi a inými osvetovými podujatiami, v ktorých nechýbal ani jeho rozprávkový svet, veľký orchester či Puškin v telefóne, ktorý návštevníkom Mosky pomáha zorientovať sa v meste. 

Jeho verše nerecitujú len profesionálni herci. Citáty z jeho kníh ovládajú ľudia rôznych vekových skupín či profesií.

"Konzervatívni ho považovali za konzervatívca, liberáli za liberála. Pre ortodoxných veriacich bol silne náboženským človekom, ateisti zase poukazovali na jeho ľúbostné básne, predovšetkým z jeho čias mladosti. A tak sa ukázalo, že v Puškinovi je všetko. No to, čo je v ňom predovšetkým dôležité - ľudia sa v ňom snažili uvidieť, pocítiť a pochopiť - nacionálnu ideu," vysvetľuje Vera Nevskaja, vedúca náučného oddelenia Puškinovho múzea. 

6. jún Rusko oslavuje ako deň ruského jazyka. Je to z iniciatívy OSN a z rozhodnutia ruského prezidenta. "Rád by som dnes využil možnosť pozdraviť všetkých slovenských čitateľov veľkého ruského poeta a predať poklonu a poželať úspechy našim priateľom z múzea Brodzany na Slovensku," odkázal Evgeny Anatolievič, riaditeľ štátneho Puškinovho múzea. 

OSN v rámci svojho programu oslavuje každý rok všetkých svojich šesť oficiálnych jazykov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy