Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenka žijúca v Londýne o živote v tieni útokov
Zdielať na

Slovenka žijúca v Londýne o živote v tieni útokov

LONDÝN / V Británii žije asi 65 tisíc Slovákov. Aj ich sa nedávne teroristické útoky týkajú. S jednou rodáčkou sa v Londýne stretol aj reportér TV JOJ Rasťo Striško. O situácii v metropole hovorila otvorene. Neskrýva ani svoje obavy a rozhodnutie, že z Británie zrejme pre útoky odíde.

Gabriela Siwekova žije len pár minút od miesta teroristického útoku. Do práce, domov, za priateľmi, chodí takmer vždy pešo. Kadý deň smeruje na Londýnsky most, obchádza cez Borougt market. Rovnakou trasou išla aj v deň útoku. Mala len šťastie, že sa tragickému momentu vyhla. 

"Vnímam to čo sa tu okolo deje a nepokladám toto mesto viac za bezpečné," povedala po útokoch Gabriela. Pracuje v britskej developerskej firme. Je jedna z tých, ktorí na teroristické besnenie v Británii reaguje citlivo s neskrývaným strachom. Už si nemyslí, že Londýn je mesto, kde by sa chcela natrvalo usadiť. Vzhľadom na častejšie útoky premýšľa o zmene krajiny. 

Za posledné tri mesiace došlo v Británii k štyrom útokom. Gabriela priznáva, že má strach už aj vyjsť na ulicu. Jej lodnýnsky kolegovia sa v práci o útokoch nerozprávajú, ale sú poslednými udalosťami značne frustrovaní. Svoje pocity a emócie prežívajú vo svojom vnútri, či v kruhu najbližšej rodiny. Vážny stupeň teroristického ohrozenia, ktorý je v Británii stále aktívny, je pre mladú Slovenku už príliš neznesiteľný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy