Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kožušinové farmy do januára 2019 skončia
Zdielať na

Kožušinové farmy do januára 2019 skončia

PRAHA / Česká snemovňa schválila zákaz kožušinových fariem v Českej republike. Skončiť majú v závere januára 2019. Snahy o predĺženie tejto lehoty až do konca roku 2022 úspešné neboli. Prevádzakovatelia fariem budú môcť zažiadať o kompenzácie.

Schvaľovanie normy bolo v parlamente búrlivé aj s ohľadom na kampaň ochrancov zvierat a petíciu za prijatie zákazu. Tú podpísalo približne 46 000 ľudí. Normu teraz posúdi Senát.

Novelu zákona o ochrane zvierať proti týraniu, ktorej schválenie podporilo 132 zo 161 prítomných poslancov, má zakázať "chov a usmrcovanie zvierat výhradne alebo prevažne za účelom získania kožušín." Netýkala by sa len napríklad chovu králikov alebo nutrií.

"Je to vôbec po prvýkrát, kedy sa podarilo presadiť reálnu zmenu pre zvieratá napriek intenzívnemu odporu a lobbingu ministerstva poľnohospodárstva," uviedol Marek Voršilka zo spolku na obranu zvierat OBRAZ, ktorý neďaleko sídla Snemovne usporiadal na podporu zákona akciu. V nej dobrovoľníci po vzore zvierat bývali v klietke. Prijatie normy uvítalo aj ochranárske združenie PETA.

Kompenzácia

Prevádzkovatelia fariem by mohli žiadať kompenzáciu od štátu. Dostať by ich mali spravidla v tom prípade, pokiaľ chov začali pred koncom júna 2017. Podrobnosti spôsobu a rozsahu kompenzácie má stanoviť vyhláškou ministerstvo poľnohospodárstva. Výška príspevku by nemala presiahnuť ročný čistý zisk z chovu za posledných päť rokov. Poslanci neprijali ani návrhy podporované poľnohospodárskym výborom, podľa ktorého by výška kompenzačného príspevku mala byť 3 000 korún (113,91 €) za norku a 6 500 (246,81 €) korún za líšku.

Novelu podpísalo päť desiatok poslancov, teda štvrtina dolnej komory. Argumentovali etickými dôvodmi aj tým, že podmienky na farmách, aj keď spĺňajú štandardy. nezodpovedajú potrebám divokých zvierat. "Neviem ospravedlniť a odôvodniť strach, bolesť a smrť len pre brmbolec na čiapke," uviedol predseda Výboru pre životné prostredie Robin Böhnisch (ČSSD).

Boja sa nelegálneho chovu

Oponenti sa obávajú mimo iného toho, že zákaz povedie k vzniku nelegálnych chovov mimo kontrolu Štátnej veterinárnej správy. Argumentovali taktiež tým, že sa chov len presunie do Poľska či Nórsku. Tam podľa nich pre kožušinu chovajú milióny zvierat ročne. "Musíme sa zaradiť medzi kultivované krajiny, kde sa zvieratá netýrajú je pre záľubu bohatých ľudí v kožušoch, v norkových klobúkoch vďaka zvrátenej móde." oponovala poslankyňa Kristýna Zelienková z klubu TOP 09 a Starostové.

V Česku je podľa poslancov deväť aktívnych kožušinových fariem. Najčastejšie sa na kožušiny chovajú norky a líšky. Ročne pre tento biznis usmrtia plynom približne 20 000. Väčšinu kožušín sa vyvezú. Počet fariem sa dlhodobo znižuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy