Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
VIDEO: Záchranná akcia malého dievčaťa pred islamskými teroristami
Zdielať na

VIDEO: Záchranná akcia malého dievčaťa pred islamskými teroristami

MOSUL / Krvavá bitka o iracký Mosul sa chýli ku koncu. Fanatici z Islamského štátu ovládajú čoraz menšie územie v meste. Podľa irackej armády je len otázkou času, kedy prídu aj o to. Húfy civilistov sa preto snažia aj s nasadením života uniknúť z oblastí, ovládaných islamistami. Často sa pritom stávajú chodiacimi terčmi. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Štrnásť sekúnd. Presne toľko trvá záchranná akcia, pri ktorej tuhne krv v žilách. Muži s nasadením vlastných životov, krytí tankom a guľkami zo svojich samopalov zachránili pred istou smrťou malé dievča. Krátko po ňom zachránili z rovnakého miesta ešte jedného živého muža. Dievča doteraz neprehovorilo jediné slovo. Nikto nevie ani len to, ako sa volá.

Že vôbec žije, je hotový zázrak. Spolu s mamou totiž patrilo k civilistom, ktorých islamskí fanatici bez milosti postrieľali, keď sa pokúšali ujsť na oslobodené územie. Nikto sprvoti netušil, že masaker vôbec niekto prežil.

Na smrť vyľakané dievčatko sa celé dva dni skrývalo pod hidžábom svojej zavraždenej mamy. Neskôr zbadali muži na mieste opäť pohyb.

Pritiahli ju do bezpečia. Vonku prežila zranená bez vody, bez jedla a bez spánku celé tri dni. Podobných šialených príbehov zažil Dave, bývalý príslušník amerických špeciálnych služieb, ktorý ako medik pomáha Iračanom, veľa. Videl utekať mladých. Starých. Zlomených. Bezbranných.

"Preplazili sme sa tam, našli dievča, hodili jej lano, ku ktorému sa priviazalo,hovorí Dave. 

Mnohí utiekli preto, že už nemali čo jesť. Nemali viac síl čakať na istú smrť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy