Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Islamisti testovali chemické zbrane na ľuďoch, chceli ich nasadiť v Európe
Zdielať na

Islamisti testovali chemické zbrane na ľuďoch, chceli ich nasadiť v Európe

MOSUL BRATISLAVA / Iracké špeciálne jednotky dobyli pri oslobodzovaní Mosulu aj areál tamojšej univerzity, kde našli detailné dokumenty o chemických pokusoch. Islamský štát ich vykonával na živých ľuďoch.

V dokumentoch, ktoré sa dostali aj do rúk novinárov The Times, si teroristi z Islamského štátu detailne zaznamenávali všetky poznatky o chemických pokusoch, ktoré vykonávali na živých ľuďoch. V záznamoch sa píše aj o tom, ako jednotlivé obete umierali. Aj preto svetové médiá džihádistov začali prirovnávať k nacistickým vojakom, ktorí podobné zločiny páchali počas druhej svetovej vojny. 

Podľa informácií z dokumentov, teroristi používali jednoducho získavané pesticídy, z ktorých chceli vyrobiť chemické zbrane. Pravosť dokumentov potvrdili aj predstavitelia amerických a britských bezpečnostných zložiek. 

Podľa hovorcu vojenskej koalície v Iraku, vedenej USA, Ryana Dillona, sú na mieste dôkazy o tom, že Islamský štát používal v nedávnej dobe chemikálie, ktoré sú ľahko dostupné. "Vieme, že Islamský štát je ochotný používať chemické zbrane. Nechceme ale, aby sa v tom zlepšovali," povedal Dillon. 

​Zbrane chceli použiť v Európe

Koalícia od apríla zdokumentovala v Mosule a v okolí viac ako 15 chemických útokov. Islamský štát oslovil zbrojných expertov po celom svete a chemický výskum presunul zo strachu pred postupom špeciálnych jednotiek do Sýrie. Tam pracujú v chemickom sklade na brehu rieky Eufrat v Rakke. 

Z nájdených dokumentov vyplýva, že vyrobené zbrane mali byť použité na rôzne ciele na európskom kontinente. Britské médiá popisujú aj detaily niektorých pokusov, ktoré Islamský štát vykonával tri roky. Jeden z mužov, ktorý celý proces podstúpil, vydržal iba desať dní, keď mu vedci podávali jedlo obsahujúce aj síran talný. To mužovi spôsobilo rozsiahle opuchy mozgu a žalúdka. Všetky zlúčeniny tália sú totiž toxické. Používajú sa napríklad na hubenie hlodavcov. 

"Je to hrozné pripomenutie praktík nacistov, ktorí testovali nervové plyny na ľuďoch," povedal pre The Times expert na chemické zbrane Hamish de Bretton-Gordon. 

Podľa Pentagonu sa tisícky bojovníkov zhromaždili južne od sýrskej Rakky. Predpokladajú, že tam sa nachádza aj vodca Islamského štátu Abú Bakr al-Bagdádí a presunuté chemické laboratórie. "Vieme, že veľa vedúcich činiteľov presúvajú z Rakky. Máme tiež podozrenie, že tam končia aj technickí experti," povedal pre CNN hovorca amerického ministerstva obrany Adrian Rankine-Galloway. 

Chemickými zbraňami útočil Islamský štát v apríli tohto roka. Zábery, ktoré získala a zverejnila CNN, zachytávajú bezprostredné následky leteckého útoku na mesto Khan-Sheikhoun. Pri útoku boli použité chemické zbrane, pravdepodobne sarín a chlór. Zahynuli pri ňom desiatky ľudí, vrátane malých detí. Viac informácií o útoku nájdete v archívnej reportáži, ktorá však nie je vhodná pre maloletých divákov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy