Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ruský minister navrhuje pokuty za nepresnú predpoveď počasia
Zdielať na

Ruský minister navrhuje pokuty za nepresnú predpoveď počasia

MOSKVA / S kontroverzným návrhom prišiel minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov. Rosničkári by tak za nepresnú alebo oneskorenú predpoveď mali platiť. Dôvodom má byť nedávna víchrica, ktorá si vyžiadala 16 životov. Podľa ministra, ľudia na prichádzajúci uragán neboli upozornení.

"Nastal čas vypracovať vzorec ekonomickej zodpovednosti územných jednotiek hydrometeorologického ústavu za predpovede, ktoré sa nepotvrdili," povedal minister na pondelňajšej porade. Upresnil, že má na mysli ekonomický postih "konkrétnych zodpovedných osôb", ktorí pripravujú prognózy počasia.

Reaguje tak na kritiku, že rezort nevaroval pred víchricou, ktorá si 29. mája vyžiadala v Moskve a okolí 16 mŕtvych a asi dve stovky ranených. Šéfka ruských senátorov Valentina Matvijenková sa dožaduje vysvetlenia, prečo väčšina obyvateľov nedostala výstrahu a čo vlastne meteorológovia robia. 

​Moskovskí meteorológovia sa bránia, že ich predpoveď v daný deň bola presná a načas. Ministerstvo naopak tvrdí, že ich predpoveď nepočítala s mimoriadnou situáciou. Nápad pokutovať meorológov za zlé predpovede nie je nový, uvádza agentura RIA Novosti. V marci jeden z poslancov predložil návrh zákona umožňujúci potrestať synoptikov za odchýlku päť stupňov Celzia v hodnote troch tisíc rubľov, respektíve 10 tisíc rubľov (156,7 eur) za chyby presahujúce 11 stupňov Celzia.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy