Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
REBRÍČEK: Toto sú najmierumilovnejšie krajiny sveta
Zdielať na

REBRÍČEK: Toto sú najmierumilovnejšie krajiny sveta

BRATISLAVA / Aj Slovensko patrí k najmierumilovnejším krajinám na svete. Medzi 163 hodnotenými štátmi skončilo na 26. mieste. Vyplýva to zo Svetového mierového indexu, ktorý zverejnil britský Inštitút pre hospodárstvo a mier.

Prvé miesto v rebríčku obsadil rovnako, ako minulý rok, Island. Najhoršie je na tom vojnou zmietaná Sýria. Jeden z najväčších prepadov v rebríčku zaznamenali Spojené štáty americké. Kým ostatný rok boli na 103. priečke, tento rok sú až na 114. pozícii. O najviac miest sa prepadlo juhoafrické kráľovstvo Lesotho, ktoré je na 90. priečke. 

Veľký skok smerom nadol zaznamenali aj európske krajiny. Bosna a Hercegovina sa prepadla o 21 priečok a momentálne je na 84. mieste. Európa však všeobecne z výsledkov rebríčka vychádza ako jeden z najbezpečnejších regiónov sveta.

visionofhumanity.org

Výnimkou sú okrem Bosny, krajiny ako Moldavsko, Grécko, Čierna Hora, Kosovo a Macedónsko, kde panuje stredná úroveň mierumilovnosti.

Na koniec rebríčka (154. miesto) sa však prepadla aj Ukrajina, ktorú tam dostal konflikt na východe jej územia. Ku krajinám s nízkou úrovňou nebezpečenstva a pokoja patrí aj Rusko, ktoré je len o tri priečky vyššie ako spomínaná Ukrajina. 

Kompletný rebríček krajín si môžete pozrieť TU.

Koncom mája sa uskutočnila v Bratislave konferencia GLOBSEC o bezpečnosti krajín. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy