Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vyšetrovatelia uzavreli prípad havárie lietadla s Alexandrovcami
Zdielať na

Vyšetrovatelia uzavreli prípad havárie lietadla s Alexandrovcami

Archívna reportáž

MOSKVA / Vyšetrovanie leteckého nešťastia, pri ktorom zahynulo 64 členov Alexandrovcov uzavreli. Podľa správy ruského ministerstva obrany nemalo lietadlo žiadnu poruchu. K nešťastiu došlo pravdepodobne z pochybenia pilota.

Ruské ministerstvo obrany ukončilo vyšetrovanie leteckej katastrofy z konca minulého roka, pri ktorej zahynuli členovia Alexandrovcov. Katastrofu vtedy nikto z 92 ľudí na palube neprežil.  

Lietadlo s členmi slávneho súboru sa zrútilo neďaleko juhoruského letoviska Soči. Podľa vyšetrovania bolo pravdepodobnou príčinou pochybenie pilota, ktorý mal krátko po štarte stratiť orientáciu. 

Armádne lietadlo malo na letisku Adler pri Soči medzipristátie pre doplnenie paliva. Krátko po štarte stroj spadol do Čierneho mora. Na palube lietadla boli takmer všetci členovia speváckej časti súboru. Zahynulo 64 z nich. 

Experti ministerstva obrany konštatovali, že lietadlo nemalo žiadnu technickú poruchu, malo dostatok paliva a letové podmienky boli priaznivé. Nezistili ani žiadne vonkajšie faktory. 

V správe sa uvádza: "Výsledky vyšetrovania ukázali, že príčinou neštastia mohla byť chybná priestorová orientácia pilota, ktorá viedla k jeho chybnému konaniu."

Alexandrovci prijali nových členov

Alexandrovci boli nútení krátko po nehode prijať do súboru nových členov. Skúšky absolvovalo 2000 uchádzačov. V máji navštívil armádny súbor susedné Česko a pred pár dňami sa s novými členmi predstavili aj v Bratislave a v ďalších ôsmich slovenských mestách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy