Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Na Srí Lanke bojujú s ničivými povodňami aj Slováci
Zdielať na

FOTO: Na Srí Lanke bojujú s ničivými povodňami aj Slováci

KOLOMBO / Najmenej 183 ľudí už zomrelo pri záplavách a zosuvoch pôdy, ktoré od piatku vyčíňajú na juhu a západe Srí Lanky. Počet mŕtvych stále rastie, viac ako sto ľudí je nezvestných. O obzvlášť zlej situácii informoval TV JOJ aj Slovák žijúci v krajine Roman Haluška.

Pre povodne a zosuvom pôdy cez víkend evakuovali desiatky tisíc ľudí. Mnohí z nich sa už vrátili do svojich domov a začali s odpratávaním trosiek a bahna z ich príbytkov. 

Viac ako 80 tisíc ľudí stále ostáva v provizórnych prístreškoch, pretože ich domovy boli úplne zničené, alebo ich obce sú naďalej neprístupné. Indické námorníctvo vyslalo na Srí Lanku okrem materiálnej pomoci tiež zdravotnícke tímy a potápačov, napísala agentúra AP. 

Na rad prichádzajú choroby

Humanitárna organizácia varovala, že tisíce ľudí, ktorí prírodnú katastrofu na Srí Lanke prežili, môžu čeliť smrteľným chorobám, ako je horúčka dengue či cholera, alebo preháňanie. 

Na Srí Lanke žije aj niekoľko Slovákov. Jeden z nich, Roman Haluška, kontaktoval TV JOJ: "Ľudia tu potrebujú vedieť, že svet na nich nezabudol a svet o tom potrebuje vedieť." Poslal autentické zábery ničivých záplav, ktoré nafotil Pavel Valach.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy