Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pri prestrelkách zomrelo 78 ľudí, ďalších 1000 je zranených
Zdielať na

Pri prestrelkách zomrelo 78 ľudí, ďalších 1000 je zranených

Archívna reportáž

TRIPOLIS / Boje, ktoré najnovšie vypukli v Líbyi si vyžiadali už 78 mŕtvych. Ďalších 1000 ľudí utrpelo zranenia. Armádne zdroje uvádzajú, že medzi mŕtvymi sa nachádzajú aj civilisti.

Celkovo 78 mŕtvych a okolo 1000 zranených si vyžiadali prudké boje, ktoré vypukli medzi súperiacimi ozbrojenými skupinami v hlavnom meste Líbye v piatok skoro ráno.

Hovorca ministerstva zdravotníctva už predtým novinárom povedal, že väčšina zranených bola zasiahnutá v prestrelkách medzi príslušníkmi rôznych milícií bojujúcich o moc.

Posledné násilie vypuklo v piatok skoro ráno. Zapojili sa doň aj milície spriaznené s ústrednou líbyjskou vládou, ktorej vytvorenie sprostredkovala OSN. Armádne zdroje úvadzajú, že medzi mŕtvymi sa nachádzajú aj civilisti. 

Aktivisti počas dňa hlásili, že sa z rôznych častí mesta ozývali výbuchy a streľba. V bojoch boli údajne použité aj ťažké zbrane.

Líbya sa zmieta v bojom od roku 2011, keď padol režim dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. Od líbyjskej vlády národnej jednoty, ktorá vznikla vlani, sa očakávalo obnovenie pokoja.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy