Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Život s HIV je dlhší a kvalitnejší. Aj vďaka disciplíne pacientov
Zdielať na

Život s HIV je dlhší a kvalitnejší. Aj vďaka disciplíne pacientov

BRISTOL / Dĺžka života HIV pozitívnych dospelých osôb sa v USA a v Európe predĺžila v priemere o desať rokov, predovšetkým vďaka účinnosti nových liekov proti AIDS používaných v takzvanej antiretrovírusovej terapii.

Tieto výsledky zverejnili vedci v lekárskom časopise The Lancet. Podľa vedúceho výskumu na britskej univerzite v Bristole, Adama Trickeyho, je zlepšenie liečby dané pravdepodobne tým, že sa v nej kombinujú lieky s menším množstvom nežiadúcich vedľajších účinkov.

Pestrejší je aj výber látok proti vírusom, ktoré sú voči liekom vysoko odolné. V neposlednom rade sa tiež všeobecne rozšírilo medzi pacientmi správne dodržovanie liečebných postupov. 

Antiretrovírusová terapia sa prvýkrát rozšírila v polovici deväťdesiatich rokov. Zahŕňa kombináciu troch alebo viacerých liečiv, ktoré blokujú rozmnožovanie vírusu HIV. Terapia umožňuje obnovu poškodeného imunitného systému spôsobeného vírusom HIV, ale zároveň zabraňuje šíreniu tejto choroby.

Desiatky miliónov chorých

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča, aby sa tento liečebný postup zavádzal čo najskôr po tom, ako lekári diagnostikujú pacientovi HIV.

Súčasná analýza vychádza z prieskumu vývoja liečby chorých v Európe a v Severnej Amerike. Ten zahŕňal zahŕňal viac ako 88 tisíc osôb nakazených vírusom HIV, ktorí začali terapiu v rokoch 1996 až 2010. 

V dôsledku nasadzovania nových liekov sa od roku 1996 až do 2013 predĺžila priemerná dĺžka života dvadsaťročnej nakazenej osoby vírusom o deväť rokov u žien a o desať rokov u mužov. Zároveň sa predpokladá, že tieto osoby, ktoré zahájili antiretrovírusovú terapiu bez negatívnej reakcie po roku 2008, sa budú môcť dožiť bežného veku populácie, ktorý je 78 rokov. 

Podľa WHO na konci roka 2015 žilo na svete takmer 37 miliónov ľudí s vírusom HIV. V roku 2015 sa zároveň nakazilo 2,1 milióna nových pacientov a 1,1 milióna v dôsledku tejto choroby zomrelo.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy