Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
V Stredozemnom mori od piatku zachránili okolo 6 000 utečencov
Zdielať na

V Stredozemnom mori od piatku zachránili okolo 6 000 utečencov

Archívne video

RÍM / V Stredozemnom mori bolo od piatku zachránených celkom okolo 6 000 utečencov, ktorí sa pokúšali dostať do Európy. Podľa agentúry DPA to oznámila talianska pobrežná stráž. Polovica zachránených sa dostala z mora do bezpečia v sobotu počas dvadsiatich záchranných operáciách na rôznych miestach Stredomoria.

Na týchto podujatiach sa podľa DPA podieľali okrem pobrežnej stráže a talianskeho námorníctva tiež pohraničná agentúra Európskej únie Frontex, rôzne mimovládne organizácie a prechádzajúce obchodné lode. Nie je jasné, či sa pri týchto zásahoch našli aj mŕtvi ľudia. Známa nie je ani národnosť zachránených utečencov.

Už vo štvrtok pomohli záchranári pri líbyjskom pobreží 560 utečencom, ktorí plavili na dvoch gumových člnoch a piatich malých drevených plavidlách. Na palubu jedného záchranného plavidla vytiahlia aj telo mladého Gambijca, ktorého podľa svedkov prevádzačov zastrelili.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) sa tento rok zatiaľ do Európy dostalo po mori 43 490 utečencov. Tisíc ich cestou zahynulo alebo sú nezvestní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy