Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Macron obeťou hackerov: Na internete sa objavili dokumenty z jeho počítača
Zdielať na

Macron obeťou hackerov: Na internete sa objavili dokumenty z jeho počítača

PARÍŽ / Na internete sa v piatok večer objavilo 9 GB dokumentov, fotiek, faktúr a e-mailov, ktoré pochádzali priamo z kancelárie kandidáta na prezidenta Emmanuela Macrona. Zástupcovia jeho kampane neskôr ohlásili, že ide o výsledok masívneho a koordinovaného hackerského útoku, ktorého obeťou sa stal už pred pár týždňami. Francúzske ministerstvo vnútra odmietlo incident komentovať s tým, že predvolebná kampaň v piatok skončila.

Okrem Macrona hackeri vnikli aj do e-mailov niektorých pracovníkov, ktorí sa podieľali na jeho kampani. "Zverejnenie interných dokumentov nie je pre nás dôvodom k obavám," komentuje celú situáciu Macronovo hnutie Vpred! (En Marche!). Problém ale nebol iba únik informácii, hackeri ich totiž zmiešali na internete s falošnými dokumentami, ktoré mali vyvolať pochybnosti a dezinformáciu. 

Macronova strana tiež uviedla, že strojcovia útoku mali očividne snahu podkopať kampaň v posledných hodinách pred hlasovaním. Druhe hlasovanie čaká Francúzsko už v nedeľu. Ministerstvo vnútra vyhlásilo, že incident kvôli skončenej kampani nebude komentovať. "Ministerstvo vnútra a ani žiadne iné ministerstvo sa k tomu nebude vyjadrovať, nakoľko podľa zákona kampaň skončila o polnoci." 

Uniknuté informácie sa objavili na portáli Pastebin, ktorý umožňuje nahrávať dáta anonymne. Následne sa dokumenty začali šíriť aj na ďalších sociálnych sieťach. Celosvetovú pozornosť si incident získal po tom ako dáta uverejnil portál WikiLeaks, ktorý sa zameriava na únik vládnych dokumentov."Tento masívny útok prišiel príliš neskoro na to, aby ovplyvnil voľby. Zámer s načasovaním je zvláštny," uviedol WikiLeaks. Zatiaľ nie je známe, kto za útokom stojí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy