Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Nemecku pre likvidáciu bomby evakuujú 50 tisíc ľudí
Zdielať na

V Nemecku pre likvidáciu bomby evakuujú 50 tisíc ľudí

HANNOVER / Nemecké úrady sa pripravujú na doposiaľ druhé najväčšie zneškodnenie nevybuchnutých bômb z druhej svetovej vojny, ktorú objavili v meste Hannover. Deaktivácia dovedna päť bômb prebehne v nedeľu, pričom svoje domovy bude musieť opustiť zhruba 50 000 ľudí.

Evakuácia sa bude týkať aj jednej nemocnice, siedmych domovov so špeciálnou starostlivosťou a továrne na výrobu pneumatík, uviedlo vedenie mesta. Pre ľudí, ktorí budú nútení opustiť svoje domovy, pripravilo mesto viacero verejných podujatí - v múzeách, divadlách a na ďalších miestach. Zabezpečené budú mať tiež ubytovanie a jedlo.

Ľudí z domovov pre dôchodcov a z ústavov pre sociálnu starostlivosť presťahovali už v piatok. Hlavná časť evakuácie sa má začať v nedeľu okolo deviatej hodiny ráno.V priebehu odpoludnia sa plánuje samotné zneškodnenie trhavín, likvidačné práce budú trvať aj do večera. 

V počiatočnom prieskume špecialisti našli 13 podozrivých miest s nevybuchnutými bombami. Neskôr toto podozrenie padlo na päť prípadov. Počas druhej svetovej vojny spojenci zorganizovali na mesto asi 130 náletov, počas ktorých padlo do ulíc asi 23 tisíc bômb. Podľa štatistiky, každá desiata nevybuchla. Nálezy nevybuchnutej munície z čias druhej svetovej vojny nie sú v Nemecku ničím zriedkavým. Jedným z posledných bola 1,8 tony vážiaca letecká bomba, ktorú zlikvidovali na Štedrý deň v juhonemeckom Augsburgu, pričom kvôli nej evakuovali 54 000 osôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy