Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vojaci v Pobaltí sa majú vyhýbať ľahkým ruským ženám
Zdielať na

Vojaci v Pobaltí sa majú vyhýbať ľahkým ruským ženám

TALLIN / Koncom minulého roka bolo okolo 200 dánskych vojakov v rámci misie NATO nasadených v Estónsku. Ich vojenská kontrarozviedka DDiS ich medzitým ale varovala, že nemajú v estónskej metropole Tallin a meste Tartu nadväzovať vo svojom voľnom čase bližšie známosti so ženami. Vraj môžu upadnúť do takzvaných "medových pascí". Niektoré z krásnych žien, ktoré sa točia okolo dánskych vojakov, sú vraj agentky ruských tajných služieb.

Najväčšie riziko podľa rozviedky DDiS hrozí pri návštevách barov a reštaurácií, ale agentky sa údajne nachádzajú aj na iných miestach, kde Dáni trávia voľný čas. Podľa bezpečnostných služieb sa agentky môžu pokúsiť vojakov zdiskreditovať napríklad natočením videí či fotografovaním vojakov v chúlostivých pozíciách. Podobná činnosť by potom slúžila k určitej forme nátlaku a vydierania.

O správe tajnej služby informoval denník Copenhagen Post, ale v minulých dňoch ju potvrdil aj dánsky minister obrany Claus Hjort Frederiksen, ktorý povedal, že tieto obavy sú opodstatnené. "Naši vojaci môžu byť vystavení provokáciám a môžu sa ich pokúsiť zdiskreditovať. Pracujeme na tom, ako tomu čeliť," povedal Frederiksen.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy