Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Odvážna matka donosila choré babätko. Zdravé orgány poskytla na trasplantáciu
Zdielať na

Odvážna matka donosila choré babätko. Zdravé orgány poskytla na trasplantáciu

OKLAHOMA / Manželia Keri a Royce sa tešili na svoje druhé dieťa. V decembri im doktori oznámili, že ich dcéra nebude žiť dlhšie ako pár hodín, pretože má vzácnu zdravotnú poruchu. Rozhodnutie bolo na rodičoch. Zvolili si ťažkú, ale krásnu voľbu.

V pondelok Keri porodila ich chorú dcéru Evu. Hneď sa s ňou musela aj rozlúčiť. Trpela vzácnou poruchou Anencephaly, ktorá zabraňuje lebke a mozgu vyvinúť sa. Postihuje 3 tehotné ženy z 10 tisíc, uvádza britský DailyMail. Lekári dávajú novorodencom s touto poruchou maximálne pár dní. Eva zomrela krátko po narodení. Napriek tomu, že manželia o tom vedeli už od decembra, rozhodli sa tehotenstvo neprerušiť a svoju dcéru Keri donosila. Dohodli sa, že pokiaľ Eva bude mať zdravé ostatné orgány, môžu pomôcť iným bábätkám, ktoré čakajú na transplantáciu. "Stojac pred ťažkým rozhodnutím, rozhodli sme sa pokračovať v tehotenstve až do termínu pôrodu, takže Eva, ktorej meno znamená život, dorastie a bude môcť dať život iným skrz transplantáciu orgánov," odvážne hovorí Keri na sociálnej sieti. 

O tom, že to nebolo pre pár ľahké, niet pochýb. "Nebolo to jednoduché rozhodnutie. Nasledujúcich 20 týždňov budem cítiť ako kope, štikúta, budem schopná počuť jej perfektný tlkot srdca, vediac, že máme len niekoľko spoločných hodín, keď sa narodí." Fotografie, ako aj celú cestu zdieľal manželský pár online na Facebooku, aby tak oslávili síce krátky, ale významný život ich dcéky. Po pôrode si stihli spolu spraviť aj fotografie.  

Royce skladá svojej žene úctu. Nazval ju "zázrakom", na ktorý čakajú rodičia iných chorých detí. Svoju ženu obdivuje za jej odvahu. Vravia ale, že nechcú aby ich ľudia vyzdvihovali, ich rozhodnutie bolo praktické a dalo zmysel ich túžbe vidieť a držať ich dieťa v rukách. Zatiaľ nie je potvrdené či orgány malej Evi už transplantovali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy