Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bezdetní Poliaci cestujú na Slovensko. Začína oplodňovacia turistika
Zdielať na

Bezdetní Poliaci cestujú na Slovensko. Začína oplodňovacia turistika

KRAKOV / V susednom Poľsku platí už dva roky veľmi prísny zákon, ktorý limituje počet pokusov na oplodnenie a zvyšuje cenu až na úroveň ročného platu. A poľská vláda chce umelé oplodnenie zakázať úplne. Už teraz však mnohé ženy utekajú za oplodnením za hranice krajiny. Samozrejme aj na Slovensko.

Vyzerá to tak, že Poliaci nás nenavštevujú už len pre naše hory, či termálne kúpele. Najnovšie k nám chodia na výlety práve pre umelé oplodnenie. Môže za to prísny poľský zákon, ktorý sa týka umelého oplodnenia. Poľská vláda ho plánuje novelizovať, čo znamená, že pravidlá sa ešte viac sprísnia. 

"Naša vláda argumentuje nízkou účinnosťou tohto umelého oplodnenia, z ktorého sa pár tisíc detí už narodilo. Druhým problémom je morálny rozmer, ktorý prezentuje miestna cirkev," ozrejmuje poľský politický komentátor Artur Sporniak. 

Cirkev pripúšťa možnosť oplodnenia len vo výnimočných prípadoch. Mnohí bezdetní Poliaci preto hľadajú pomoc v zahraničí. "Na Slovensku je to podstatne lacnejšie a nerobíte okolo toho také problémy, ako my v Poľsku. Druhá vec je to, že sa u nás plánuje obmedzenie iba na jeden pokus," hovorí Ondrej, ktorý s partnerkou zvažuje aj oplodnenie na Slovensku.

"Zostáva to ako jediná metóda, keď už vlastne nie je možné iným štandardným alebo konzervatívnym postupom prinavrátiť plodnosť tej ženy," hovorí gynekológ Marián Raučina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy