Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Uber skončil, v Brne ho zakázal súd
Zdielať na

Uber skončil, v Brne ho zakázal súd

Archívna reportáž

BRNO / Krajský súd v Brne zakázal spoločnosti Uber predbežným opatrením prevádzkovať v Brne taxislužbu za podmienok, za akých ju teraz ponúka. Podľa súdu porušuje niekoľko ustanovení zákona, ktorý prevádzku taxi upravuje.

Uber nesmie poskytovať službu v prípadoch, že vodiči na to nebudú mať oprávnenie, auto nie je označené ako taxi a nenesie názov spoločnosti či nemá taxameter.

Vyplýva to z uznesenia, ktoré novinárom poskytlo vedenie mesta. Uber ich musí začať dodržiavať vo chvíli, kedy bude preložené do holandčiny a doručený vedenie spoločnosti. 

Sťažnosť taxikárov

Podnet na súd podala spoločnosť Lido Taxi Radio, mesto bolo pridruženým účastníkom konania. Uber môže podať odvolanie, ktoré však nebude mať odkladný účinok.

Uber, ktorý poskytuje taxislužbu v mnohých krajinách sveta a na mnohých miestach, sa dostal do sporu s miestnymi samosprávami, začal fungovať od februára aj v Brne. Tvrdil, že nie je taxislužba, ale spolujazda a poskytuje službu v súlade s európskymi smernicami.

Porušovanie predpisov

"Záujmom mesta je podporovať kvalitné a legálne služby. Spoločnosť Uber však predpisy vedome nerešpektuje. Súd mu nezakázal podnikať, len to musí robiť v súlade so zákonom," uviedol primátor Brna Petr Vokřál. Zdôraznil tiež, že moderné a u mnohých zákazníkov obľúbené služby nechce mesto zakazovať.

"V právnom štáte však nemožno tolerovať porušovanie zákonov. Preto sa spoločne s Prahou snažíme, aby sa zákonodarcovia venovali zmenám, ktoré budú v tejto oblasti reflektovať technologický vývoj," uviedol námestník pre dopravu Matěj Hollan.

Súd

Rozhodnutie súdu má pôsobnosť len pre Brno. V Prahe taxikári s návrhom na predbežné opatrenie neuspeli, pretože ho podali s viac ako ročným oneskorením od začiatku poskytovania služby. Teraz prebieha štandardný súdny proces, ktorý rozhodne o ďalšom pôsobení tejto služby v Prahe a v Brne. 

Služba funguje na princípe zdieľanej ekonomiky. Zákazník si pomocou mobilnej aplikácie zadá požiadavku a po zvezenie sa mu strhne príslušná suma z platobnej karty podľa vzdialenosti, ktorú zaznamená aplikácie pomocou GPS. V systéme tiež funguje hodnotenie vodiča zákazníkom. Služba a vodiči však nespĺňajú požiadavky na taxislužbu, čo prekáža predovšetkým klasickým taxislužbám, ktoré Uber považujú za nekalú konkurenciu, pretože nespĺňa požiadavky dané zákonom a miestne vyhláškou.

Problémy s Uberom sú aj na Slovensku. Protestujú proti nemu taxikári. Ich protesty sa zvrhli na nadávky a vyhrážanie vodičom aj zákazníkom. Pozrite si reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy