Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nová najstaršia žena sveta žije na Jamajke a má 117 rokov
Zdielať na

Nová najstaršia žena sveta žije na Jamajke a má 117 rokov

JAMAJKA / Novou najstaršou ženou na svete sa po úmrtí Talianky Emmy Morano stala Jamajčanka vo veku 117 rokov. Violet Brown väčšinu svojho života strávila sekaním cukrovej trstiny na plantáži.

"Boh mi to dal, tak som si to vzala - dlhý život," povedala Violet pre agentúru AP, ktorá svoje 117. narodeniny oslávila minulý mesiac. Ako uviedla, celý svoj život chodila do kostola a vyhýbala sa jedeniu bravčového a kuracieho mäsa. Sama sa diví, že žije tak dlho, ale ja za to vďačná. Tajomstvo dlhovekosti podľa nej tkvie v tvrdej práci. 

Brown je v súčasnosti považovaná za najstaršieho človeka na svete vďaka zachovaným a dôveryhodným dokumentom o dátume jej narodenia, ako uvádza riaditeľ Robert Young z dobrovoľníckej databázy Gerontology Research Group, ktorá zhromažďuje údaje o storočných ľuďoch. Jamajčanka Violet Brown sa podľa týchto záznamov narodila 10.marca 1990.

Jej nové postavenie doposiaľ nezaznamenala Guinessova kniha svetových rekordov, považovaná v podobných prípadoch za oficiálneho arbitra. Avšak, aj táto inštitúcia je v prípade udeľovania titulu najstaršieho človeka na svete podľa AP závislá na skupine Roberta Younga. 

Young uviedol, že sa Brown sa stretol a skúmal jej rodný list, vydaný britskými úradmi, ktoré v dobe jej narodenia na Jamajke vládli. "Je najstaršia, máme to dostatočne zdokumentované," povedal Young. 

Brown má dve opatrovateľky a väčšinu dňa strávi vo svojom dome, ktorý zdieľa so svojim 92-ročným synom. Tajomstvo dlhovekosti vidí v tvrdej práci. "Pestovala som cukrovú trstinu. Všetku prácu som musela urobiť sama. Pracovala som s mužom, tam za kopcom," povedala Brown. Verí, že k dlhému životu jej dopomohla aj jej viera. "Trávila som všetok čas v kostole, od detstva až doposiaľ. Rada som tam spievala."

V rebríčku najstarších obyvateľov planéty nasledujú po Brown dve Japonky, narodené v auguste 1990, resp. v máji 1901, a 115-ročná Španielka Ana Vela, ktorá je v súčasnosti najstaršou ženou Európy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy