Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež pri veľkonočnom posolstve prosil o mier na Blízkom východe
Zdielať na

Pápež pri veľkonočnom posolstve prosil o mier na Blízkom východe

VATIKÁN / Pápež František v nedeľnom veľkonočnom posolstve odsúdil sobotňajšej zabíjanie v Sýrii a označil ju za ďalší nečestný útok na migrantov. Pri útoku na konvoj autobusov zomrelo 112 osôb.

Pred tisíckami ľudí, ku ktorým František hovoril z balkóna Baziliky svätého Petra, prosil pápež Boha, aby priniesol mier na "celý Blízky východ" a aby pomáhal tým, ktorí aktívne prinášajú úľavu "civilistom v Sýrii a obetiam vojny, ktorá neprestáva šíriť hrôzu a smrť ".

Kresťania si v nedeľu pripomínajú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista a pápež pri tejto príležitosti každoročne na Svätopeterskom námestí vedie veľkonočné omšu, prednáša veľkonočné posolstvo a udeľuje požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu).

"Ak pán vstal z mŕtvych, ako to, že sa tieto veci dejú?" pýtal sa pápež a zmienil sa o nehodách, chorobách, kupčení s ľuďmi a nenávisti. S gestom na bohatú kvetinovú výzdobu na námestí potom povedal: "Veľká noc, to nie je iba oslava s mnohými kvetinami. To je pekné, ale nie je to len to. Veľká noc prináša uprostred toľkých nešťastí výzvu pohliadnuť ďalej, povedať si - nepozerjame do steny, tam je obzor, tam je život, tam je radosť ".

V posolstve potom prosil o mier pre Blízky východ, pre Ukrajinu, ďalej o požehnanie Európe a o vystavenie mostov dialógu v Latinskej Amerike, odkiaľ sám pochádza.

"Nech zmŕtvychvstalý pán v zložitých a často dramatických situáciách dnešného sveta riadi kroky všetkých, ktorí sa usilujú o spravodlivosť a o mier. Nech dá vodcom národov odvahu, ktorú potrebujú k tomu, aby zabránili šíreniu konfliktov a zastavili obchodovanie so zbraňami," povedal pápež.

Prosil ďalej za úľavu pre ľudí v Sýrii, o ochranu pre Južný Sudán, Somálsko a Kongo, kde sú ľudia "stále vystavení násiliu a hladu". Upokojenie žiadal aj pre Ukrajinu, "stále poznamenanú konfliktom a krviprelievaním".

Bratia a sestry, kresťania všetkých vyznaní oslavuje tento rok Veľkú noc spoločne. Jedným hlasom vo všetkých častiach sveta šírime veľké posolstvo: Pán naozaj vstal z mŕtvych. Nech Ježiš, ktorý prekonal temnotu hriechu a smrti, zaistí mier našim dňom, uviedol pápež vo svojom posolstve, v ktorého závere vyslovil tradičné požehnanie Mestu a svetu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy