Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Česi podávajú žalobu na Európsku komisiu pre poloautomatické zbrane
Zdielať na

Česi podávajú žalobu na Európsku komisiu pre poloautomatické zbrane

Archívne video

PRAHA / Česi podávajú žalobu na Európsku komisiu pre ombedzenie držania poloautomatických zbraní. Žalobu navrhol minister vnútra Milan Chovanec, ktorý nebude čakať na to, či sa k nemu pridajú aj iné krajiny.

Minister vnútra Českej republiky Milan Chovanec dokončuje žalobu na Európsku komisiu. Dôvodom je schválená európska smernica o obmedzení držby strelných zbraní. Jeho žalobu ešte musí schváliť vláda, píše portál iDnes.cz.

Smernicu pôvodne navrhli ako spôsob zabránenia teroristickým činom. Minister vnútra však podotkol: "Žiadny teroristický čin na území Európy sa nestal legálne držanou zbraňou." Českej vláde sa nepáči, že smernica neumožňuje určité legálne držané zbrane dediť či predávať, čím sa obmedzuje legálny trh so zbraňami.

Žalobu chce Chovanec podať aj v prípade, že by sa k Česku nepridala iná krajina. Česi sa totiž podľa neho do poloautomatických zbraní zamilovali. "Tipujem, že máme asi tak 70-percentnú šancu na úspech. Tá žaloba je unikátna, Česká republika verzus Európska komisia,"dodal.

Po tom ako smernica nadobudne účinnosť, oficiálne podanie žaloby potvrdí aj česká vláda. Smernica by mala obmedziť držanie krátkych poloautomatických zbraní so zásobníkom na viac ako dvadsať nábojov a dlhých poloautomatických zbraní so zásobníkom na viac ako desať nábojov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy