Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
O budúcnosti dalajlámu rozhodnú ľudia, odkazuje súčasný dalajláma
Zdielať na

O budúcnosti dalajlámu rozhodnú ľudia, odkazuje súčasný dalajláma

TAWANG / O tom, či bude úrad dalajlámu existovať aj v budúcnosti, musia rozhodnúť moji nástupcovia, povedal v sobotu tibetský duchovný vodca dalajláma počas návštevy mestečka Tawang v severovýchodnej Indii.

Dalajláma poprel, že by mal akékoľvek informácie o tom, kde sa narodí jeho nástupca. Na otázku, či by ďalším dalajlámom mohla byť aj žena, odpovedal: "To sa tiež môže stať".

Tibetský duchovný dnes doslova povedal, že o otázke nového dalajlámu by mali rozhodnúť ľudia. "Oni určia, či bude tradícia pokračovať, alebo nie," povedal novinárom v Tawangu, ktorý sa nachádza vo vzdialenom indickom štáte Arunáčalpradéš a je zároveň druhým najväčším sídlom budhizmu.

Otázka, kto bude nástupcom súčasného 81-ročného duchového vodcu, sa v ostatných rokoch objavuje čoraz častejšie. Vláda v komunistickom Pekingu nalieha, že nový dalajláma sa určite narodí v Číne a preto má právo určiť, kto bude jeho nástupcom.

Dalajláma napriek námietkam Číny práve podniká týždňovú návštevu indického štátu Arunáčalpradéš, ktorý Peking považuje za problémový región.

Dalajláma sám o sebe povedal, že s politikou nemá už nič spoločné. A že túto kompetenciu má tibetská vláda v exile, ktorá sa zaoberá všetkými politickými záležitosťami, vrátane tibetskej otázky.

"Do politického dôchodku som odišiel v roku 2011 a všetky politické záležitosti obstaráva naša vláda v exile," dodal. "Som ale zaviazaný, aby som prezentoval a uchovával tibetskú kultúru a ekológiu," dodal dalajláma.

Najvyšší predstaviteľ lamaizmu, duchovná hlava Tibetu, 14. dalajláma žije so svojimi podporovateľmi v himalájskom mestečku Dharamsála v severnej Indii od úteku z Tibetu v roku 1959.

Po neúspešnom povstaní v Tibete koncom 50. rokov minulého storočia proti nadvláde Pekingu musel dalajláma a ďalšie desaťtisíce jeho krajanov ujsť z Tibetu cez Himaláje do Indie, kde dostali politický azyl.

Pozrite si archívnu reportáž z návštevy dalajlámu na Slovensku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy