Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
VIDEO: Zamestnanci nemeckej ZOO bijú slonov železnými hákmi
Zdielať na

VIDEO: Zamestnanci nemeckej ZOO bijú slonov železnými hákmi

HANNOVER / Zamestnanci zoologickej záhrady v nemeckom Hannoveri čelia obvineniu z prečinu týrania zvierat. Aktivisti z organizácie za práva zvierat PETA zverejnili video z drezúry slonov, pri ktorej ošetrovatelia nútia slonov k "cirkusovým" trikom. Používajú pritom železné háky, ktorými bijú zvieratá do citlivých častí tela. Podľa riaditeľa ZOO sa jedná o štandardnú výchovnú metódu.

Šokujúce zábery sa objavili v utorok na televíznej stanici ARD. Ošetrovatelia majú v rukách sedemdesiat centimetrové tyče so železnými hrotmi. V jednom zo záberov napríklad ošetrovateľ ťahá mláďa za krk, pričom sloníča vydáva bolestivé zvuky. Inokedy zase dostane ranu do hlavu, píše web The Local. Keď sa jedno z mládať pokúšalo utiecť, pracovníci ho dohonila a potrestajú. Donútia ho nakoniec chodiť do kruhu či sedieť v neprirodzenej pozícii a "prosiť."

Zábery sa dostali do rúk i odborníčke na slonov Carol Buckley. "Slony v hannoverskej ZOO žijú pod neustálou stresom. Majú pocit bezmocnosti," povedala. Madeleine Martin z úradu pre dobré životné podmienky zvierat si to myslí tiež. "Nikdy by som nečakala, že sa niečo takéto odohráva v hannoverskej ZOO. Sloní hák sa tam používa veľmi často a je tam samozrejmosťou. Som z toho smutná," uviedla. 

Zoologická záhrada vinu poprela ešte pred tým, než bola celá reportáž odvysielaná. Podľa ich zástupcov využívajú háky ako "nástroje výchovy." "Musia ich pravidelne cvičiť, aby zamestnancov pri ošetrovaní počúvali," povedal riaditeľ zoologickej záhrady Andreas M. Casdorff. Dodal naviac, že vzťah medzi zvieratami a ich ošetrovateľmi je hlboký a založený na vzájomnej dôvere. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy