Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Svadba medzi obeťou znásilnenia a útočníkom je v poriadku, tvrdí poslanec
Zdielať na

Svadba medzi obeťou znásilnenia a útočníkom je v poriadku, tvrdí poslanec

Archívne video

KUALA LUMPUR / Člen malajzijského parlamentu Shabudin Yahaya vyhlásil, že je v poriadku ak si dievčatá a ženy, ktoré sa stali obeťami znásilnenia, následne vezmú útočníka. Okamžite vzniesol vlnu rozhorčenia. Podľa jeho slov niektoré dvanásťročné dievčatá sú fyzicky a duševne pripravené vstúpiť do manželstva.

Shabudin Yahaya, člen tamojšej koalície, si myslí, že svadba môže viesť k lepšiemu životu obetí znásilnenia. Malajzia, prevažne moslimského vierovyznania, nedávno prešla zmenami v zákone o sexuálnych útokoch na deťoch. Napriek snahám opozície, nezrušili zákon o svadbe detí. Naďalej, za určitých okolností, povoľuje svadbu detí vo veku menej ako 16 rokov.

Na utorňajšej schôdzi parlamentu Shabudin vyhlásil, že napriek tomu, že znásilnenie je trestný čin, násilník aj obeť dostanú druhú šancu na obrátenie listu a šancu na nový začiatok. "Možno práve zväzok môže viesť k ich zdravšiemu a lepšiemu životu. A osoba, ktorá bola znásilnená, nemusí mať nutne čiernu budúcnosť. Aspoň bude mať manžela a to môže slúžiť ako liek na sociálne problémy," vysvetľuje svoju predstavu Shabudin.

Ďalej uviedol, že niektoré deti sú už "fyzicky a psychicky" pripravené na manželstvo. "Niektoré dievčatá vo veku 12 až 15 majú telo vyvinuté ako 18-ročné," opisuje Shabudin. Nemôžu zakázať manželstvo detí, pretože ide o časť ich Islamského zákona. 

Posledné roky občania Malajzie prísne dodržiavajú islamský kódex. Sharmila Sekaran, riaditeľ organizácie Hlas detí Malajzie sa vyjadrila, že ide o znepokojivý trend. Podľa jeho slov tento návrh rozhorčil mnoho poslancov utorňajšieho zasadnutia, uvádza britské BBC.

"Máte politikov ako je tento, ktorý prezentuje nebezpečné stanoviská. Iba zastiera názor, podľa ktorého je znásilnenie v poriadku," cituje pobúrenie Sekerana.

Vlna kritiky sa zdvihla aj na sociálnych sieťach, kde ľudia vyjadrujú svoje postoje a väčšina pokladá za smutné, že násilie na ženách v Malajzii už nie je len legálne, ale aj spoločensky akceptovateľné. Poslanec Shabudin si za svoje vyhlásenia vyslúžil aj expresívne pomenovania, ako "prvotriedny idiot".

Pozrite si archívne video protestov v Malajzii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy