Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Taliansky parlament rokuje o platenom voľne pre ženy počas menštruácie
Zdielať na

Taliansky parlament rokuje o platenom voľne pre ženy počas menštruácie

RÍM / Taliansko bude možno prvou krajinou v Európe, kde by pre ženy zaviedli voľno počas menštruácie. O návrhu zákona už rokuje dolná komora talianskeho parlamentu. Ak by ho schválili, firmy by ženám povinne každý mesiac umožnili čerpanie trojdňovej platenej dovolenky.

Návrh, z ktorého by mohli byť ženy na prvý pohľad nadšené, má mnohých odporcov. Hoci zákon navrhli štyri poslankyne, nemálo odporkýň je aj medzi ženami, ako píše v článku denník The Independent.  Situácia na pracovnom trhu totiž v krajine nie je ideálna. Ak by mali firmy povinnosť uvoľňovať ženy počas menštruácie, a navyše im tieto dni aj platiť, hrozí, že budú pri zamestnávaní uprednostňovať mužov.

Už teraz nie je situácia ideálna, keďže v Taliansku pracuje len 61 percent žien, v EÚ je pritom priemerná zamestnanosť žien o jedenásť percent vyššia. Príčinou má byť na Apeninskom poloostrove aj materstvo, keď zamestnávatelia nie sú ochotní držať ženám miesto po pôrode. Navyše, podľa štatistík, počas tehotenstva alebo tesne po pôrode príde o prácu až štvrtina žien, hoci je to v rozpore so zákonom. 

Odborníci stále nemajú jasno v tom, či menštruačný cyklus predstavuje ohrozenie pracovného výkonu a tým pádom aj hospodárstva.  Podľa štúdie dvoch talianskych ekonómov, zverejnenej v časopise American Economic Journal v roku 2009, menštruačný cyklus zvyšuje absenciu žien v práci a to prispieva k mzdovým rozdielom medzi nimi a mužmi. Už o tri roky neskôr v časopise Journal of Human Resources uviedli, že dôkaz o vyššej absencii žien počas menštruácie nenašli. 

Taliansko by nebolo prvou krajinou, kde má "menštruačné voľno" oporu v zákone. Podobné nariadenie už funguje v niektorých oblastiach Číny, v Japonsku a Južnej Kórei. 

Pozrite si archívnu reportáž, ako bojovať s menštruačnými bolesťami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy