Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Ukrajine počuť paľbu, z porušovania prímeria sa obviňujú obe strany
Zdielať na

Na Ukrajine počuť paľbu, z porušovania prímeria sa obviňujú obe strany

KYJEV / Proruskí separatisti a ukrajinské vládne sily sa vzájomne obviňujú z útokov porušujúcich nové prímerie, ktoré má platiť od 1. apríla. Boje medzi znepriatelenými stranami sa ale obmedzili, napísala agentúra DPA.

"Dodržiavame dohodu od polnoci, ale druhá strana ju desaťkrát porušila,"  povedala podľa agentúry DPA hovorkyňa ukrajinského ministerstva obrany. 

"Ukrajina niekoľkokrát pokoj zbraní porušila," uviedlo vojenské vedenie povstalcami ovládanej samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Podľa zdrojov z takzvanej Luhanskej ľudovej republiky dodržiavala ukrajinská armáda prímerie len asi hodinu a potom obnovila paľbu.  

Prímerie podľa hovorcu hlavného ukrajinského vyjednávača, bývalého prezidenta Leonida Kučmu, dohodli na nadchádzajúce veľkonočné sviatky. Obe strany sa tiež dohodli, že počas Veľkej noci uľahčia prechádzanie frontovej línie, aby sa príbuzní na oboch stranách mohli navštíviť. 

Predošlé prímerie dohodli na vianočné a novoročné sviatky, ale dlho nevydržalo. Už na konci januára sa situácia prudko zhoršila. 

Konflikt v oblasti Donbasu na východe Ukrajiny si už podľa OSN vyžiadal asi 10 000 mŕtvych. Boje prepukli v apríli 2014 po zvrhnutí proruského prezidenta v Kyjeve a po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym. 

Kyjev obviňuje Moskvu z materiálnej pomoci rebelom z oboch neuznávaných ľudových republík. Týmto podozrením sa teraz zaoberá aj Medzinárodný súdny dvor v Haagu. Pre podporu separatistov a anexiu Krymu uplatňuje voči Rusku sankcie Európska únia. Moskva účasť v konflikte na východe Ukrajiny popiera, rovnako ako plány na prípadné začlenenie oboch povstaleckých republík do Ruskej federácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy