Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slona nechávajú vyhladovať na smrť, ZOO nemá peniaze na krmivo
Zdielať na

Slona nechávajú vyhladovať na smrť, ZOO nemá peniaze na krmivo

CARACAS / V hlavnom meste Venezuely zomiera v zoologickej záhrade slonica. Príčinou je vyhladovanie. ZOO tvrdí, že si nemôže dovoliť kupovať krmivo, no neprijíma ani dary.

Vyziabnutá slonica Ruperta má 46 rokov a mohla by žiť ešte aspoň 20 rokov. Je však už teraz na hranici života a smrti. Potravu síce dostáva, no tá ani zďaleka nenapĺňa jej potrebu. Kŕmia ju len tekvicami a papájou. Dobroprajní ľudia sa po zverejnení jej fotografií prebiehajú v ponukách na zabezpečenie potravy.

ZOO všetky ponuky odmieta, potravinové dary neprijíma z obavy, žeby mohli zlomyseľní ľudia dodať pokazenú alebo otrávenú potravu. V oficiálnom vyhlásení uvádzajú: "Pracovníci nemajú povolené prijímať dary, nakoľko sú ľudia, ktorí to robia v dobrej viere, no sú aj takí, ktorých zámery sú zlé". Z neznámych dôvodov však odmietajú aj finančné dary, uvádza denník Daily Mail.  Rupertu už museli liečiť zo zranení po tom, čo spadla. ZOO tvrdí, že sa len pošmykla, no venezuelské médiá tvrdia, že odpadla pre podvýživu.

Obavy o jej zdravie si robí aj Ministerstvo životného prostredia, no riaditeľka Venezuelského národného parku, Marlene Sifonte reaguje: "Hoci to vláda odmieta akceptovať, Ruperta nie je v ZOO Caricuao jediným prípad, ktorý trpí v takomto stave, a toto ZOO ani nie je jediné v tejto krajine". Naráža tým na ekonomickú krízu vo Venezuele, keď jej následkom zomiera od hladu v miestnych zoologických záhradách minimálne 50 zvierat.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy