Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Kyjeve zastrelili bývalého poslanca ruskej Štátnej dumy
Zdielať na

V Kyjeve zastrelili bývalého poslanca ruskej Štátnej dumy

KYJEV / V centre Kyjeva zastrelili bývalého ruského poslanca Denisa Voronenka. Potvrdila to ukrajinská polícia, podľa ktorej politika zabil neidentifikovaný strelec pri vchode do luxusného hotela Premier Palace. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vraždu označil za čin ruského štátneho terorizmu. Kremeľ toto obvinenie okamžite poprel. Atentátnik v nemocnici zomrel na strelné zranenia, ktoré mu spôsobil Voronenkov ochranca.

Ukrajinský prezident povedal, že "vražda Denisa Voronenka v centre Kyjeva je činom štátneho terorizmu zo strany Ruska, ktoré musel Voronenko opustiť pre politické obviňovanie." Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova je toto obvinenie "absurdné".

Polícia zatiaľ odmieta uverejniť meno atentátnika, ktorého Voronenkov osobný strážca strelil do hrude a hlavy. Obmedzila sa len na oznámenie, že útočník bol držiteľom ukrajinského pasu. O stave telesného strážcu, ktorý bol príslušníkom ukrajinskej tajnej služby, nie je nič známe.

Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko novinárom povedal, že Voronenka zabili krátko pred tým, než mal na vojenskej prokuratúre vypovedať. Čoho sa výpoveď mala týkať, Lucenko neoznámil. Už skôr ruský exposlanec z vlastnej iniciatívy svedčil pred ukrajinským vyšetrovateľom v kauze Viktora Janukovyča. Bývalý ukrajinský prezident, ktorého zosadili v roku 2014 a emigroval do Ruska, v neprítomnosti obvinili z velezrady a zneužívania moci.

Voronenka atentátnik zabil, keď mieril do hotela na schôdzku s bývalým ruským poslancom Iljom Ponomarjovom, ktorý v roku 2014 ako jediný hlasoval proti anexii Krymu. Prišiel o poslaneckú imunitu a v roku 2015 ho obvinili z podielanu na finančnom podvode.

Podľa Lucenka smrti len náhodou unikla Voronenkova manželka, ktorý vraj pôvodne mala prísť do hotela so svojim mužom. Známa opernej speváčky Marija Maksakovová, bývalá sólistka Veľkého divadla v Moskve, pôsobila v Rusku ako poslankyňa za ruskú vládnu stranu Jednotné Rusko. Spolu s manželom rovnako zvolila ukrajinský exil.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí je "šokované" obvinením, že za vraždou Voronenkova stojí Rusko. Hovorkyňa ministerstva Marija Zacharovová prehlásila, že "reakcia Kyjeva a svetových médií urobila kríž nad nezaujatým a objektívnym vyšetrením prípadu." Obvinením Ruska je Moskva šokovaná viac, než samotnou vraždou Voronenka.

Bývalý komunistický poslanec Voronenkov emigroval na Ukrajinu a získal ukrajinské občianstvo z obavy pred prenasledovaním ruskou tajnou políciou. Vo februári kritizoval ruskú anexiu Krymu a prirovnal pomery v Rusku k nacistickému Nemecku. Povedal taktiež, že najbližší spolupracovníci prezidenta Vladimír Putina s pripojením Krymu k Rusku nesúhlasili.

Ruská prokuratúra bývalého poslanca obvinila z podvodov. Podľa Interfaxu môže byť vyšetrovanie Voronenka zastavené, jedine vtedy, ak Moskva získa oficiálne potvrdenie správy o jeho smrti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy