Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Darujete oblečenie pre ľudí v núdzi? Je z toho biznis, nie charita
Zdielať na

Darujete oblečenie pre ľudí v núdzi? Je z toho biznis, nie charita

NAIROBI / Vhadzujete aj vy do vyhradených kontajnerov igelitky s oblečením v dobrej viere, že pomáhate ľudom v núdzi? Väčšina darovaného oblečenia síce naozaj putuje do Afriky, ale nie je to celkom charita ako sa domnievame. Naše oblečenie tam končí na trhoch, na ktorých sa tam s ním ďalej obchoduje.

Väčšina darovaného oblečenia zo západných krajín končí na nairobskom trhu. Gikomba je vlastne akýmsi východoafrickým centrom obchodu s oblečením z druhej ruky. Na rozlohe asi 20 hektárov sa tlačia dovozcovia, obchodníci aj kupujúci. “Kontajnery chodia zo Švajčiarska, Anglicka aj z Austrálie. Oblečenie je už roztriedené. Predávame 50 a 100 kilové balíky košieľ, džínsov, šiat, vlastne čo len obchodníci chcú,” hovorí Patrick Kimiti, dovoza oblečenia.

Ročne európske a americké neziskovky pošlú na Gikombu oblečenie z druhej ruky za viac ako 150 miliónov dolárov.  “Oblečenie v obchodných centrách je strašne drahé. Oblečenie na secondhand trhoch je to, čo si väčšina môže dovoliť kúpiť,”  hovorí svoj názor Lenka Bilská, turistka zo Slovenska.

V stánkoch zakrytých igelitmi sa pritom dajú kúpiť takmer nenosené kúsky známych svetových značiek. Výnosným artiklom je tiež nosená obuv.

Nechcené oblečenie z Európy zaplavuje africký trh už 15 rokov. Podľa ekonómov tento biznis zruinoval miestnych výrobcov oblečenia a remeselníkov. “Secondhand chcú v Keni zakázať, aby oživili textilný priemysel, ale moju rodinu tento biznis živí,” konštatuje obchodník Benson Ngirangi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy